Канада ще бъде първата държава, която ще започне да отпечатва

...
Канада ще бъде първата държава, която ще започне да отпечатва
Коментари Харесай

Канада пуска предупредителни етикети върху всяка цигара

Канада ще бъде първата страна, която ще стартира да отпечатва предизвестия непосредствено върху обособените цигари в опит да възпре младежите да стартират да пушат и да насърчи другите да се откажат, оповестява BBC.

Предупрежденията, които ще бъдат на британски и френски, ще включват изречения като " Цигарите предизвикват рак " и " Отрова във всяко абсорбция ".

Новите разпореждания влизат в действие от вторник.

От идната година канадците ще стартират да виждат новите предупредителни етикети.

До юли 2024 година производителите ще би трябвало да подсигуряват, че предизвестията са на всички продавани цигари с кралски размер, а до април 2025 година всички цигари с елементарен размер и дребни пури с хартия и тръбички би трябвало да включват предизвестията.

Фразите ще се появят до филтъра, в това число предизвестия за пострадване на деца, увреждане на органи и причиняване на импотентност и левкемия.

През май Министерството на здравеопазването на Канада съобщи, че новите разпореждания " ще създадат на практика невероятно избягването на здравни предизвестия " върху тютюневите произведения.

Очаква се втори набор от шест изречения да бъдат отпечатани върху цигарите през 2026 година

Този ход е част от напъните на Канада да понижи използването на тютюн до по-малко от 5% до 2035 година и следва 75-дневен интервал на социална консултация, който започва предходната година.

Канада изисква отпечатването на предупредителни етикети върху цигарените опаковки от 1989 година насам, а през 2000 година страната одобри графични предупредителни условия за опаковките на тютюневите произведения.

Health Canada съобщи, че възнамерява да разшири предизвестията, като отпечата спомагателни предупредителни етикети в самите опаковки и вкара нови външни предупредителни известия.

Д-р Робърт Шварц от университета в Торонто сподели за BBC News, че е добра вест, че Канада „ се движи напред с тази иновация “.

„ Предупрежденията за здравето върху обособените цигари евентуално ще накарат някои хора, които пушат, да създадат опит за прекъсване и може да попречат на някои младежи да стартират да пушат “, сподели той.

Той също по този начин уточни Нова Зеландия, която е въвела цигари с доста ниско наличие на никотин, като водач в ограничението на използването на тютюн.

Шварц добави още: „ Това са нужните ограничения, в случай че желаеме съществено да понижим използването на тютюн. “

Употребата на тютюн продължава да убива 48 000 канадци всяка година.

„ Употребата на тютюн продължава да бъде един от най-значимите проблеми за публичното здраве на Канада и е водещата предотвратима причина за заболявания и преждевременна гибел в Канада “, сподели по-рано министърът на публичните услуги Жан-Ив Дюкло.

Канадското общество за битка с рака, Канадската фондация за сърце и инсулт и Канадската белодробна асоциация похвалиха предупредителните етикети, като споделиха, че се надяват ограниченията да възпрат хората, изключително младежите, да стартират да пушат.

Пушенето на цигари се смята необятно за рисков фактор за рак на белите дробове, сърдечни болести и инсулт.

В Канада делът на пушачите на възраст над 15 години е към 10%, съгласно национално изследване за тютюна и никотина от 2021 година, само че използването на електронни цигари нараства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР