Канада пуска предупредителни етикети върху всяка цигара

...
Канада ще бъде първата нация, която ще започне да отпечатва
Коментари Харесай

Канада ще бъде първата нация, която ще започне да отпечатва предупреждения директно върху отделни цигари в опит да възпре младите хора да започнат да пушат и да насърчи другите да се откажа.

Предупрежденията, които ще бъдат на английски и френски, ще включват фрази като „Цигарите причиняват рак“ и „Отрова във всяко всмукване“.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">Новите разпоредби влизат в сила във вторник.

От следващата година канадците ще започнат да виждат новото предупреждение етикети.

До юли 2024 г. производителите ще трябва да се уверят, че предупрежденията са на всички продавани цигари с големи размери, а до април 2025 г. - на всички цигари с обикновен размер и малки пури с наклонна хартия и тръби трябва да включват предупрежденията.

Фразите ще се появят до филтъра, включително предупреждения за нараняване на деца, увреждане на органи и причиняване на импотентност и левкемия.

През май Министерството на здравеопазването на Канада заяви, че новите разпоредби "ще направят практически невъзможно избягването на здравни предупреждения" върху тютюневите изделия.

Втори набор от шест фрази се очаква да бъдат отпечатани върху цигарите през 2026 г.

Този ход е част от усилията на Канада да намали употребата на тютюн до по-малко от 5% до 2035 г. и следва 75-дневен период на обществена консултация, който беше стартиран миналата година.

Канада изисква отпечатването на предупредителни етикети върху опаковките на цигари от 1989 г., а през 2000 г. страната прие графични предупредителни изисквания за опаковки на тютюневи изделия.

Health Canada заяви, че планира да разшири предупрежденията, като отпечата допълнителни предупредителни етикети вътре в самите опаковки и въведе нови външни предупредителни съобщения .

Д-р Робърт Шварц от университета в Торонто каза пред BBC News, че е добра новина, че Канада „се движи напред с тази иновация“.

„Предупрежденията за здравето върху отделните цигари вероятно ще подтикнат някои хора, които пушат, да направят опит за спиране и може да попречат на някои млади хора да започнат да пушат“, каза той.

Той също така посочи Нова Зеландия, която е въвела цигари с много ниско съдържание на никотин, като лидер в ограничаването на употребата на тютюн.

Г-н Шварц добави: „Това са мерките, които са необходими, ако искаме сериозно да намалим употребата на тютюн.“

Употребата на тютюн продължава да убива 48 000 канадци всяка година.

"Употребата на тютюн продължава да бъде един от най-значимите проблеми за общественото здраве на Канада и е водещата предотвратима причина за болести и преждевременна смърт в страната в Канада, каза по-рано министърът на обществените услуги Жан-Ив Дюкло. Stroke Foundation и Canadian Lung Association похвалиха предупредителните етикети, като казаха, че се надяват мерките да възпрат хората, особено младите хора, да започнат да пушат.

Пушенето на цигари се счита широко за рисков фактор за рак на белите дробове, сърдечни заболявания и инсулт.

В Канада процентът на пушачите на възраст над 15 години е около 10%, според национално проучване за тютюна и никотина за 2021 г., но употребата на електронни цигари нараства.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР