Канада предупреждава жителите на LGBTQ за рисковете от пътуване до САЩ поради някои държавни закони

...
Канадското правителство предупреждава своите ЛГБТК граждани за рисковете, на които
Коментари Харесай

Канадското правителство предупреждава своите ЛГБТК граждани за рисковете, на които могат да се сблъскат, когато пътуват до САЩ, цитирайки нови закони в няколко щата.

„Някои държави са приели закони и политики, които могат да засегнат 2SLGBTQI+ лица. Проверете съответните държавни и местни закони“, гласи актуализираният съвет, публикуван във вторник.

„2SLGBTQI+“ е акронимът, използван от канадското правителство, като „2S“ се отнася до Two-Spirit, според терминологичния речник на правителството.

Знаме на дъгата с канадска емблема се провежда по време на 11-ия годишен парад на гордостта по Ocean Drive, като част от седмицата на гордостта в Маями Бийч, неделя, 7 април 2019 г., в Маями Бийч, Флорида (AP Photo/Lynne Sladky) Знаме на дъгата с канадска емблема се държи по време на 11-ия годишен парад на гордостта по Ocean Drive, като част от седмицата на гордостта в Маями Бийч, неделя, 7 април 2019 г., в Маями Бийч, Флорида (AP Photo/Lynne Sladky) Лин Сладки/AP

„От началото на 2023 г. някои щати в САЩ приеха закони, забраняващи драг шоута и ограничаващи достъпа на транссексуалната общност до грижи за потвърждаване на пола и от участие в спортни събития“, се казва в изявление на Global Affairs Canada в изявление за CNN.

Нито изявлението, нито съветите за пътуване посочват конкретни държави или закони.

Актуализираният съвет за пътуване идва, след като базираната в САЩ застъпническа група Human Rights Campaign обяви национално извънредно положение за ЛГБТК хората през юни.

„ЛГБТК+ американците живеят в извънредно положение. Умножаващите се заплахи, пред които са изправени милиони в нашата общност, не просто се възприемат – те са реални, осезаеми и опасни“, каза президентът на групата Кели Робинсън. „В много случаи те водят до насилие срещу ЛГБТК+ хора, принуждавайки семействата да изкоренят живота си и да напуснат домовете си в търсене на по-безопасни държави и предизвикват приливна вълна от повишена хомофобия и трансфобия, която застрашава безопасността на всеки един от нас в опасност."

Поддръжници на правата на LGBTQA+ маршируват от Union Station към Capitol Hill във Вашингтон, окръг Колумбия, на 31 март 2023 г. (Снимка от ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) (Снимка от ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP чрез Getty Images) Поддръжниците на правата на LGBTQA+ маршируват от Union Station към Capitol Hill във Вашингтон, окръг Колумбия, на 31 март 2023 г. (Снимка от ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) (Снимка от ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP чрез Getty Images) Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Getty Images/файл

Актуализираните канадски съвети също се свързват с по-широки съвети за това как ЛГБТК пътниците могат да бъдат насочени, когато пътуват до чужди страни. Той казва на пътниците да се пазят от закони, които криминализират еднополовите дейности и връзки или са насочени към хора въз основа на тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.

„Чуждестранните закони и обичаи, свързани със сексуалната ориентация, полова идентичност, изразяване на пола и полови характеристики (SOGIESC), могат да бъдат много различни от тези в Канада. В резултат на това можете да се сблъскате с определени бариери и рискове, когато пътувате извън Канада“, се казва в съвета.

„Всяко канадско правителство, до голяма степен включително нашето правителство, трябва да постави в центъра на всичко, което правим, интересите и безопасността на всеки един канадец и всяка отделна група канадци“, каза вицепремиерът Кристия Фрийланд във вторник, защитавайки решението да актуализирайте съвета.

„Имаме професионалисти в правителството, чиято работа е да оглеждат внимателно света и да наблюдават дали има конкретни опасности за определени групи канадци. Това е тяхната работа и това е правилното нещо“, добави тя.

Фрийланд не коментира дали президентът на САЩ Джо Байдън е знаел предварително за съвета.

 20230405-lgbtq-leg-card

САЩ се ангажират с „насърчаване на толерантност, приобщаване, справедливост и достойнство, като същевременно помагат за напредъка в равенството и човешките права на LGBTQI+ лицата“. говорител на Държавния департамент каза в изявление в сряда. „Ние всички трябва да продължим да вършим тази работа с нашите съмишленици не само в Съединените щати, не само в Канада, но и по целия свят“, продължава изявлението.

CNN поиска коментар от посолството на САЩ в Отава, но не получи отговор.

Миналата седмица посолството публикува декларация за подкрепа за фестивала Capital Pride в Отава.

Изданието гласи отчасти, „Get Proud, La Fierté Haut et Fort“ – тазгодишната тема на Capital Pride – е точно това, което правим! Ние празнуваме още по-шумно и гордо, когато го правим заедно.”

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР