Канада предупреждава ЛГБТ пътниците за рисковете в САЩ

...
Канада издаде ново предупреждение за пътуване на своите ЛГБТ граждани,
Коментари Харесай

Канада издаде ново предупреждение за пътуване на своите ЛГБТ граждани, които планират да посетят Съединените щати.

Протестите срещу ЛГБТ в САЩ се увеличиха 30 пъти миналата година в сравнение с 2017 г., докато правните действия за ограничаване на правата на ЛГБТ се увеличават.

Глобалните въпроси на Канада предупредиха, че някои държавни закони може да ги засегнат по време на пътуванията им, но не уточниха къде.

Такива предупреждения обикновено са запазени за страни като като Уганда, Русия или Египет.

„Някои щати са приели закони и политики, които могат да засегнат 2SLGBTQI+ лица. Проверете съответните щатски и местни закони“, гласи нейното пътуване до САЩ страница със съвети.

Терминът 2SLGBTQI+ е широко използван в Канада за хора, които се смятат за хора с два духа, лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, странни, питащи или интерсексуални .

Говорител на Global Affairs Canada посочи законите на САЩ, насочени към транссексуалната общност.

"От началото на 2023 г. някои щати в САЩ приеха закони, забраняващи драг шоута и ограничаващи транссексуалната общност от достъп до грижи, потвърждаващи пола, и от участие в спортни събития", казаха те пред CBC News.

През март губернаторът на Тенеси подписа закони, забраняващи драг представленията пред деца и ограничаващи медицинското лечение за транссексуални младежи.

Два месеца по-късно губернаторът на Флорида Рон ДеСантис подписа законопроекти, които забраняват на транссексуални деца да се подлагат на медицинско лечение или да ходят на представления и ограничават използването на местоимения в класните стаи.

Стотици подобни разпоредби по въпросите на ЛГБТ са предложени в консервативно управлявани щати в САЩ.

Кампания за правата на човека, най-голямата група за застъпничество на ЛГБТ общността в САЩ каза през юни, че ЛГБТ американците са изправени пред извънредно положение, тъй като щатите продължават да ги насочват със законодателство.

В понеделник стенопис във Флорида, посветен на Ирландската журналистка Лира МакКий, която беше застреляна през 2019 г., беше обезобразена със свастика и анти-ЛГБТ графити.

Попитан защо насоките са били актуализирани, канадският зам. Премиерът Христия Фрийланд каза пред репортери в Атлантическа Канада, че правителството е наело експерти "да огледат внимателно света и да наблюдават дали има конкретни опасности за определени групи канадци".

Тя отказа да коментира, когато беше попитана дали е имало дискусии с правителството на САЩ, преди да направи промяната.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР