Канада и Индия проведоха сериозна битка. И изглежда, че скандалът

...
Канада и Индия проведоха сериозна битка. И изглежда, че скандалът
Коментари Харесай

Караницата между Индия и Канада още повече отделя Ню Делхи от Запада

Канада и Индия организираха сериозна борба. И наподобява, че абсурдът набира скорост. Стигна се до такава степен, че Ню Делхи спря издаването на визи на канадци, комерсиалните договаряния бяха прекъснати, а Индия разгласи експулсирането на върховен канадски посланик. Какво чака връзките сред двете страни и от кое място започнаха затрудненията?

Канадският министър председател Джъстин Трюдо съобщи, че разполага с достоверна информация, че индийските управляващи са забъркани в убийството на видния водач на сикхите Хардип Сингх Ниджар.

„ Канадските служби за сигурност интензивно проверяват това закононарушение. Но има достоверна информация за евентуална връзка с убийството на сътрудници на индийското държавно управление “, сподели Трюдо. И той подсети на всички за Тереза Мей с нейното „ Хайли Лайкли “. Тогава английският министър председател упрекна Русия, че е отровила Скрипал освен преди да е завършило следствието, само че и преди да е почнало.

Трябва да се каже, че убийството на водача на сикхите сътвори резултат на цунами в Канада. Сикхската общественост в Канада е най-голямата отвън Индия и има повече от 770 хиляди членове. Разбира се, тя незабавно прикани канадското държавно управление неотложно да приключи всякакво съдействие с Индия, след което върховен индийски посланик беше изпъден от Канада. Индийското външно министерство отхвърли всички обвинявания против страната си, като ги назова неуместни.

Освен това индийците не се поколебаха да си отговорят и оповестиха, че Канада укрива терористи. Министерството на външните работи на Индия от този момент актуализира своите препоръки за пътешестване, предупреждавайки пътуващите да „ демонстрират изключителна нерешителност “ в Канада заради „ увеличаващите се антииндийски действия и политически закононарушения от ненавист “.

Канада предизвика

Известно е, че убитият Ниджар е един от най-активните и видни сепаратисти – последователи на независимостта на „ Халистан “. Това е несъществуваща страна на сикхите, която съгласно тях би трябвало да се намира в индийския щат Пенджаб. В Индия халистанците са отвън закона и са избрани като терористи, заплашващи националната сигурност.

„ Те предизвикват сепаратизма и подбуждат към принуждение против индийски дипломати, повреждат дипломатическите пространства и заплашват индийската общественост в Канада, както и техните места за поклонение “, сподели Индия в публично изказване по отношение на ситуацията на сикхите в Канада.

И, несъмнено, индийците не са не запомнили, че министър председателят Индира Ганди, която се бореше против сепаратизма в страната, беше убита през 1984 година от двама телохранители сикхи.

Канадското управление обаче, все пак, е готово да продължи да дава на сепаратистите заслон, медийни запаси и даже постоянно приказва в тяхна поддръжка.

Освен това Трюдо понякога нервира индийците с лудориите си. Или ще изнася тирада на фона на сбъркана карта на Индия, или ще участва на сикхско събитие със флагове на „ Халистан “, носейки сикхски оранжев тюрбан.

Всичко това провокира остро отрицателна реакция от страна на Ню Делхи и наподобява, че напрежението към този момент е достигнало своя връх.

Много анализатори споделиха, че убийството на нежелани хора отвън страната наподобява повече на стила на американските или израелските разследващи служби. Но не на индийските. И няма потребност да се отстраняват сикхските деятели. Тяхната заплаха през днешния ден е очевидно пресилена. Факт е, че през годините поддръжката за придвижването за Халистан в Пенджаб очевидно понижа. Проучване на “Пю ” през 2021 година откри, че по-голямата част от сикхите в Индия (като мюсюлманите) се считат за индийци и се гордеят с поданството си. Има съображение да се счита, че досега настроението най-малкото не се е трансформирало.

Въпреки това в Канада, без да схващат и без да пресмятат следствията, по някаква причина побързаха да създадат скандални изказвания. Така те засегнаха освен Индия. Ситуацията последователно излиза надалеч оттатък индийско-канадския спор. Случилото се слага в извънредно неловко състояние страни като Съединени американски щати и Англия - от една страна, обичайни съдружници на Канада, а от друга сътрудници на Индия, която през днешния ден с всички сили се пробват да я оттеглен от Русия и която заема едно от най-важните места във външнополитическите им процеси.

Думите „ Трюдо “ и „ здрав разсъдък “ обаче са антоними.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР