Кампанията за прием на ученици в първи клас за новата

...
Кампанията за прием на ученици в първи клас за новата
Коментари Харесай

Кандидатстването за 1 клас – от 13 май

Кампанията за банкет на възпитаници в първи клас за новата образователна 2024/2025 година (за родените през 2017 година деца) стартира на 13 май . Родителите ще могат да аплайват онлайн посредством електронната система за банкет на възпитаници на Община Пловдив – http://priem.plovdiv.bg, в която ще бъдат оповестени свободните места. По-ранното подаване на заявки не носи преимущество – значимо е да бъде спазен крайният период, който за първото класиране е 5 юни 2024 година Резултатите от него ще станат ясни на 6 юни . Следват още две класирания – на  17 юни и 26 юни.

Утвърденият график с всички периоди за плануваните 3 класирания за банкет през 2024 година е оповестен на интернет страницата на системата в раздела с „ Нормативни документи “ и към „ Ръководството за родителя “. Ако останат незаписани деца след последното трето класиране, родителите им ще могат да подават заявки на място в учебните заведения с останали свободни места.

Заявление за кандидатстване в първи клас може да бъде подадено и на книжен притежател (по образец) в определеното от родителите учебно заведение по първо предпочитание. За тези случаи срокът за присъединяване в първото класиране е до 4 юни 2024 година Важно изискване е подаването единствено на едно заявление – по  интернет или на книжен притежател, тъй като системата не разрешава въвеждане на второ заявление за едно дете.

Очаква се кандидатстващите деца с регистрация в Пловдив да са почти 3200 – колкото беше приемът и през миналата година. По предварителни данни на систематизирания план за план-приема местата ще са над 3400 в 45 общински учебни заведения. Това значи, че са обезпечени места за всички деца.

Критерият с най-голяма тежест за банкет е местоживеенето на детето. Най-голям брой точки получават тези с сегашен или непрекъснат адрес над 3 години в съответния съседен регион на учебното заведение. Няма смяна в критериите за банкет, по отношение на миналата година. Родителите могат да се срещнат с подробните правила от уеб страницата на системата, а съответна информация за събраните точки за банкет могат да намерят от Приложение №2 към наредбата – „ Критерии за класиране, точки за тях и документи, които потвърждават съответните критерии “, което е оповестено в раздел „ Точки за банкет “.

През 2024 година електронно централизирано класиране и записване на деца в първи клас ще се организира за осми път в Пловдив. Чрез електронния банкет се икономисва време на родителите и се покачва информираността им. От учебните заведения също споделят, че посредством системата приемът на възпитаници е улеснен.  Всичко значимо за приема на възпитаници в първи клас родителите могат да намерят на  уеб страницата на електронната система на Община Пловдив http://priem.plovdiv.bg
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР