Кампанията за изборите за над 750 депутати от 28 страни

...
Кампанията за изборите за над 750 депутати от 28 страни
Коментари Харесай

Ден по ден - къде и как Европа гласува тази седмица на евровота

Кампанията за изборите за над 750 депутати от 28 страни в Европейския парламент навлезе във финалната си фаза. Гласуването към този момент е в ход там, където е разрешено попълнени бюлетини да се изпращат по пощата - било до изборната комисия в страната, било до посолството ѝ в друга страна.

Общо 427 милиона европейци имат право да вземат участие в изборите. Ето основните моменти в идните 7 дни:

23 май, четвъртък

Гласуват гласоподавателите на Холандия и Англия, където по закон вотът се организира в четвъртък. Британците се включиха в последния миг, тъй като държавното управление им не съумя да изведе страната от Европейски Съюз до 29 март, както бяха първичните проекти за Брекзит.

Няма да има даже екзит пол данни от английските резултати, където продължава с огромна преднина да пораства известността на Брекзит партията на Найджър Фараж (социолози ѝ дават сега една трета от гласовете, ръководещите консерватори евентуално ще са четвърти). Холандската телевизия обаче ще разгласява в 21 часа (22 часа българско време) планирани резултати от анкетите с гласоподаватели, откакто те са упражнили правото си на глас.

Първите публични резултати няма да се афишират до късно в неделя. Прогнозите за изхода ще се появят в 21 часа българско време, а първите публични данни на Европейския парламент - в среднощ.

24 май, петък

Гласуват Ирландия и Чехия.

25 май, събота

Чехите не престават да гласуван втори ден. Включват се Словакия, Латвия и Малта.

26 май, неделя

Гласуват всички останали 21 страни, в това число България.

В 19 часа българско време излизат екзит пол и първи резултати от Германия, страната с най-вече евродепутати.

В 21 часа ще бъдат оповестени екзит пол и първи данни от преброяването на бюлетините във Франция, втората по брой на евродепутатите.

В среднощ с края на гласуването в Италия стартира публикуването на подробни данни от Европейския парламент за прогнозното систематизиране на местата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (373)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР