Кампанията за безплатни прегледи в УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков“

...
Кампанията за безплатни прегледи в УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков“
Коментари Харесай

Д-р Елица Димитрова: При сърцебиене, високо налягане, задух, умора - посетете кардиолог

„ Кампанията за безвъзмездни прегледи в УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ провокира необятен интерес, часовете са записани за три месеца напред. Най-често пациентите се оплакват от разширени вени, отоци по краката в края на деня, отоци по крайниците още при започване на деня, отмалялост при ходене. Има и пациенти с неврологични или ортопедични болести, които желаят да ревизират дали нямат и съдови проблеми ”. Това изясни доктор Елица Димитрова – съдов хирург в предаването „ Пулс ” по NOVA NEWS.
Тя изброи признаците, при които е добре човек да си обърне внимание. „ Ако пациентът има недоволство от сърцетуптене, засича високи стойности на артериалното налягане или има отоци на краката, зной, лесна отмалялост при нормални физически старания, тогава е добре да посети кардиолог ”, сподели доктор Димитрова.
„ Ако е с недоволства от отмалялост на краката при извървяване на 200-300 метра, отмалялост на подбедрицата и би трябвало да спре, да си почине и след което болката отшумява, тогава е добре да посети съдов хирург. При разширени вени, венозни рани на долните крака е добре да посети съдов хирург или ангеолог ”, посъветва съдовият хирург.
На безплатните прегледи вървят и възрастни, и млади пациенти, стана ясно от думите й. „ Венозните болести засягат хора сред 20-40-годишна възраст. Артериалните болести са най-вече във възрастта над 50 години – когато самите пациенти усещат проблемите… За страдание в международен мащаб има „ подмладяване ” на болесттите. Това се дължи на качеството на живот – храната, заседналия метод на живот, напрежението, нездравословните привички, захарния диабет, неконтролираната артериална хипертония – хората ги неглижират ”, добави доктор Елица Димитрова.
Заболяванията, от които страдат артериите могат да се разделят на остри и хронични, изясни медикът. „ Остра, неочаквана липса на оросяване и кръвопоток към крайника – това е незабавно положение и е евентуално застрашаващо крайника от ампутация. Това положение би трябвало да бъде третирано в границите на няколко часа, с цел да се избави крайника ”, сподели доктор Димитрова.
Разговорът и походката на пациента са задоволително информативни за разкриване на заболяване, добави тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР