Кампанията Превенция на инсул" ще се проведе на 31 октомври

...
Кампанията Превенция на инсул" ще се проведе на 31 октомври
Коментари Харесай

Кампания Превенция на инсулт“ ще се проведе в МУ-Варна и в УМБАЛ Св. Марина“

Кампанията " Превенция на инсул " ще се организира на 31 октомври от 10 до 12 ч. във фоайето на 1-ви етаж на УМБАЛ " Св. Марина " и в Медицински университет - Варна. В рамките на самодейността ще се извърши записване за безвъзмездни профилактични прегледи във Втора неврологична клиника с Отделение за лекуване на остри мозъчни инсулти при УМБАЛ " Св. Марина " - Варна, която е една от водещите центрове по лекуване на остри мозъчни инсулти в България.
С акцията, която се провежда от Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ), Асоциацията на студентите по дентална медицина (АСДМ) - Варна с общителното подпомагане на Студентски съвет на МУ-Варна и Втора неврологична клиника с Отделение за лекуване на остри мозъчни инсулти при УМБАЛ " Св. Марина " - Варна, лекарите и студентите по медицина ще отбележат за следващ път Световния ден за битка с инсулта - 29 октомври.

Мозъчно-съдовите болести са световен медицински и обществен проблем заради високата болестност, смъртност и неработоспособност, които предизвикват.

Според Националния център по здравна информация през 2016 година от мозъчен инсулт у нас са болни 57 369 заболели, от които 96.5 % (55 395) са приети в болница. Преобладават случаите на изострен исхемичен мозъчен инсулт (ОИМИ) - 90.2 % (51 789) случая.

Въпреки напредъка в лекуването на ОИМИ, предварителната защита на инсулта посредством своевременна диагностика и лекуване на РФ остава най-важна за понижаване на заболеваемостта. Първичната профилактика има голямо значение за публичното опазване на здравето. Високорисковите лица и групи могат да бъдат разпознати и да станат обект на характерно менажиране и интервениране. Необходимо е сформиране на световна оценка на съдовия рисков профил, неговото ръководство и смяна при обособения пациент. 

Данните сочат, че 1 на 6 лица по света получава инсулт. До 80% от мозъчните инсулти могат да бъдат предотвратени. В тази връзка е създаден инструмент, който може да помогне. Разработено е гратис приложение за смарт телефон Stroke Riskometer взаимно с интернационалните водачи в региона на профилактиката на инсулти,
Stroke Riskometer е отличен и елементарен за потребление инструмент за премерване на самостоятелен риск от инсулт през идващите пет до 10 години според от наличните рискови фактори. Приложението е уместно за възрасти сред 20 и 90 години. От приложението може да се осведомяваме и за най-честите признаци при настъпване на изострен мозъчен инсулт.

Голямото преимущество на Stroke Riskometer е, че разрешава на човек да пресметна риска от инсулт в идващите 5-10 години. Въоръжени с тази информация, човек може да предприеме дейности благодарение на своя персонален доктор.

Със международния ден отдаден на битката с мозъчните инсулти, още един път се припомня на популацията, лекарите, извънправителствените организации и медиите за значимостта на първичната и вторична профилактика на мозъчносъдовите заболявания, с което ще се снижи доста смъртността и инвалидността от тези тежки болести.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР