Кампанията Ние броим врабчетата ще се състои тази събота между

...
Кампанията Ние броим врабчетата ще се състои тази събота между
Коментари Харесай

Тази събота броим врабчетата в цялата страна

Кампанията " Ние броим врабчетата " ще се състои тази събота сред 9.00 и 12.00 ч., оповестяват от Българското сдружение за отбрана на птиците. В нея могат да вземат участие всички искащи от цялата страна, които ще броят дребните птици в границите на 10 минути. За задачата е нужна регистрация в особено основания за самодейността уебсайт www.vrabcheta.bg.

Колкото по-разнообразни са местата за броене на врабчетата, толкоз по-добри ще са резултатите, разяснява Елица Иванова от Дружеството за отбрана на птиците. Тя сподели, че задачата не е хората да се концентрират в парковете, а да изберат някое по-оживено място в града, с цел да се откри дали изобщо има съществуване на врабчета.

Броенето ще помогне да се открият численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които избират и кой тип врабче доминира у нас, означават още от Българско дружество за защита на птиците. Иванова акцентира, че като се следи популацията на врабчетата, ще бъде получена информация и за качеството на средата за живот и на хората.

От Българското сдружение за отбрана на птиците напомнят, че преди година доброволци от цялата страна са съумели да преброят 5204 врабчета. От сдружението акцентират, че домашното врабче още веднъж е в категорията на намаляващите типове с 51% спад в популацията от началото на отчитането през 2005 година до момента.

В България се срещат пет типа врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето всекидневие е домашното врабче. По селата и измежду природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР