Кампанията НЕ плащай започна със сметките за парно. Не плащайте,

...
Кампанията НЕ плащай започна със сметките за парно. Не плащайте,
Коментари Харесай

Мая Манолова: Не плащайте изравнителните сметки за парно

Кампанията " НЕ плащай " стартира със сметките за парно. Не плащайте, уважаеми жители, до 14 септември сметките си за парно. До тогава следва да бъдат издадени новите фактури с поправените дължими суми към топлофикациите. Става дума за безпричинно обогатяване на " Топлофикация София " за милиони левове, което ще провокира серия от каузи. Хората ще си търсят надвзетите суми.

Това съобщи водачът на " Изправи се България " Мая Манолова за Българска национална телевизия във връзка акцията на групировката ѝ „ НЕ плащай “ и след мнението на Министерство на финансите, че " Топлофикация София " непозволено е начислила 20% Данък добавена стойност върху изравнителните сметки за парно вместо законовоопределените 9%.

Тя дефинира изравнителните сметки на " Топлофикация " като „ судоку “, защото те са безусловно неразбираеми. И сумите, които би трябвало да доплатят от няколкостотин лв. е несправедлива и необяснима. Затова от групировката приканиха още за проверка на " Топлофикация София " и на топлинните счетоводители, тъй като за първи път в сметките са начислени по 55% и даже над 60% сградна апаратура.

По думите ѝ " Топлофикация София " е във в действителност банкрут. Управлява се неефективно при тотално безгрижие на Фандъкова и общинския съвет. " Алармираме за чадъра, които опъват над " Топлофикация ", уточни Манолова.

Затова от " Изправи се България " предложиха на енергийния министър да одържави сдружението. Според тях за последните 15 година ръководство на ГЕРБ обстановката върви по бобслея надолу. И сега " Топлофикация " дължи над 300 млн. лева на " Булгаргаз " и над 1 милиарда лева на БЕХ, т.е. е в на практика банкрут с съществени кредитори държавни сдружения. " Това би било естествено деяние, което да подсигурява, че не партийни калинки на ГЕРБ, а хора, които могат да спрат кражбите и да вдигнат сдружението нагоре ще ръководят столичното парно ", сподели още Манолова.

„ С акцията " НЕ плащай " желаеме да кажем на институциите, че хората към този момент са в неспособност да заплащат – 60% по-скъпо парно, 60% по-скъпа вода, 3 пъти по-скъп газ, 5 пъти по-скъп метан, дървата за огрев стигнаха 200лв/м3, пелетите са 1000лв/т. “, съобщи Мая Манолова и прикани да няма никой гладен и на студено през зимата.

Според нея „ НЕ плащай “ е акция, която ще се развие и към непристойно високата облага от продажбата на горива. А след изборите от групировката ще пристъпят към ефикасни дейности, когато в Народното събрание " Изправи се България " ще предложи ефикасни решения на енергийната рецесия, казуса с парното, дървата за огрев, бензина и дизела, ангажира се Мая Манолова.

Като допустимо решение водачът на " Изправи се България " уточни въвеждането на понятието енергийно безпаричен у нас. Дефиницията за това, която от групировката оферират и която се употребява от доста страни в Европа е за всеки, който заплаща над 10% от приходите си за отопление. По нейни калкулации в това положение са близо 70% от българите.

„ Първото нещо, което ще създадем в идващия парламент, ще бъде да предложим формулировка за енергийно небогати и цялото нарастване над 10% от приходите да се поеме от страната “, обеща Мая Манолова.

Според водача на обществената партия, когато човек се изправи и на всеослушание съобщи позицията си по обективни дела институциите го чуват. И като образци даде признанието за надписаното Данък добавена стойност, както и реакцията на министъра на енергетиката на акцията на организацията против скъпите горива, които съгласно тях са с 1 лев над естествените цени.

„ Енергийният министър не желае да ни види, само че ни чува. Съобразил се е с настояванията ни да извърши пълномощията си по отношение на петролната рафинерия, на която страната е съсобственик ", означи Манолова.

" Но просто да се срещне с управлението на " Лукойл " е плаха стъпка, опциите му надвишават просто срещи и молби. Държавата има " златна акция " в рафинерията и има изключителни пълномощия. “ За това беше безапелационна Манолова и подсети, че посредством правото на страната да блокира значими решения за " Нефтохим " министърът може да извоюва понижаване на цената на бензина и дизела до 2,50лв, колкото е естествената цена.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР