Кампанията на Yettel информира и обучава деца и младежи как

...
Кампанията на Yettel информира и обучава деца и младежи как
Коментари Харесай

Близо 5000 участници взеха участие в четвъртото издание на Digital Scouts

Кампанията на Yettel осведоми и образова деца и младежи по какъв начин да се оправят с онлайн заплахите

София, 03 януари 2023 година Близо 5000 участници се включиха в четвъртото издание на Digital Scouts – обществено виновната акция на Yettel, която оказва помощ на децата и младежите да се оправят с заплахите онлайн. Участниците трябваше да отговорят на 24 въпроса свързани с разнообразни провокации в уеб пространството. Верните отговори им дадоха късмет да се включат в лотария за страхотни награди обезпечени от Yettel.

Въпросите и тази година бяха свързани с тематики като онлайн тормоз, киберсигурност и умеене за различаване на подправена информация. Специално внимание бе отделено на създаване на осведоменост за сигурност и мощ на паролите, рисково и непристойно наличие и съответна отбрана на устройствата от вируси. Новото издание на акцията взе поради за най-често срещаните проблеми измежду деца и младежи.

Традиционно акцията бе подкрепена от известни лица  и инфлуенсъри, които показаха на своите аудитории Digital Scouts по атрактивен и в същото време понятен за децата метод. Част от тях споделиха и своите персонални истории, свързани с обидни мнения онлайн, възприятието на неустановеност, което са изпитвали при разнообразни обстановки в обществените мрежи, фишинг и вируси. Приложението обичайно оглави класациите в онлайн магазините, като се изкачи преди всичко при безплатните приложения игри в App Store и на четвърто в същата категория за Гугъл Play.

В новото издание на Digital Scouts главната платформа, от която инфлуенсърите дадоха публичност на акцията, бе TikTok – обществената медия сложена преди всичко по желание в изследването на Yettel.  Кампанията бе подкрепена и в Instagram от инфлуенсъри родители на деца в тази таргет група. За последните три издания на Digital Scouts акцията доближи до над 56 000 деца и младежи.

За Yettel:

Yettel е новият телекомуникационен бранд на PPF Telecom Group, въведен през 2022 година за пазарите в България, Сърбия и Унгария. Поставяйки клиента преди всичко, задачата на Yettel в даването на съгласуваност и цифрови услуги е ясна: да оказва помощ на хората да реализират баланс в живота.

Yettel България, част от PPF Group, е телекомуникационна компания, предоставяща съгласуваност на над 3 милиона консуматори с хора, устройства и бизнеси. До март 2022 година компанията участва на българския пазар като Теленор България. 

През 20-годишната си история на българския пазар компанията построи мощна известност на пионер в региона на безжичните мрежи и оттатък тях, като започва първата комерсиална 4G мрежа в България през 2015 година, първата VoLTE услуга през 2018 година и проправи пътя за развиването на 5G с първия тест на 5G мрежа в страната. Водещият в бранша метод на Yettel към инфраструктурата завоюва пет поредни документа Best in Test, присъдени от международната организация umlaut, която дефинира златния стандарт в бранша.

Днес Yettel България има повече от 1800 чиновници, разполага с над 180 магазина за продажба на дребно, а мобилната й мрежа покрива над 99% от популацията на България.

За повече информация, апелирам, посетете:.

За PPF Telecom Group:

PPF Telecom Group е водещ телекомуникационен снабдител, който оперира на пет пазара в Централна и Югоизточна Европа (България, Чехия, Унгария, Сърбия и Словакия), където предлага мобилни, закрепени услуги, транспорт на данни и интернет телевизионни услуги. Групата има 18,3 млн. мобилни клиенти, 12 000 чиновници и 1,4 милиарда евро облага преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) към 2020 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР