Кампанията на правителството на Китай да се хвърли съмнение върху

...
Кампанията на правителството на Китай да се хвърли съмнение върху
Коментари Харесай

САЩ и Китай в люта схватка: Откъде тръгна коронавирусът? Двете страни взаимно се обвиняват за произхода му

Кампанията на държавното управление на Китай да се хвърли подозрение върху произхода на пандемията от ковид разгорещи разногласието със Съединени американски щати, като представител на Пекин огласи тайни теории, а Вашингтон назова COVID-19 „ вирусът от Ухан “, съобщи Франс прес.

Спорът идва в миг, когато Китай се пробва да отклони обвиняванията за болестта и да се нарежда като страна, взела решителни ограничения и осигурила време на света, като е сложила под карантина голяма част от популацията си.

С намаляването на случаите на ковид в Китай и растежът им по света Пекин в този момент отхвърля необятно споделяната оценка, че град Ухан е родното място на COVID-19, съобщи БНР.

Конспиративни теории и клюки

Говорителят на външното министерство Чжао Лицзян отиде стъпка по-далеч в четвъртък, като разгласи в Тwitter, че „ може американската войска да е донесла епидемията в Ухан “, без да уточни никакви доказателства.

Той укрепи през днешния ден изказванията, като постна линк към публикация от интернет уебсайт, прочут с публикуването на тайни теории за офанзивите на 11 септември 2001 година в Съединени американски щати.

Цензорите, които нормално са бдителни за клюки, в този момент разрешават на потребителите в китайските обществени медии да популяризират изказвания, че Съединени американски щати стоят зад вируса.

Едно видео, показващо американски здравен представител да споделя, че някои от жертвите на грип посмъртно са диагностицирани, че имат COVID-19, е измежду най-търсените неща тази седмица в Уейбо – китайския еквивалент на Тwitter. А Чжао постна клипа в акаунта си в Тwitter.

Начало на подозренията

Поставянето под въпрос на произхода на болестта опонира на първичната оценка на Китай за COVID-19, който досега е погубил съвсем 5000 души по света.

Гао Фу – началник на китайския Център за надзор на болесттите и предварителна защита, съобщи през януари: „ Ние в този момент знаем, че източникът на вируса са диви животни, продавани на рибния пазар “ в Ухан.

Властите също разглеждаха Ухан и останалата част от провинцията Хубей като опасност, защото сложиха 56-милионния район под строга карантина, с цел да лимитират епидемията.

Пекин стартира да хвърля подозрения в края на февруари, когато Чжон Наншан – почитан специалист към Националната здравна комисия, съобщи пред публицисти, че „ епидемията първо се появи в Китай, само че не е наложително произходът ѝ да е от Китай “.

Съединени американски щати приказват за „ вируса от Ухан “

Междувременно Съединени американски щати разгневиха Китай, като използваха термин, свързващ непосредствено страната с вируса.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео го назова „ вирусът от Ухан “, предизвиквайки Пекин да назова това „ окаяна и подмолно “.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп стартира в сряда телевизионното си послание към нацията с това, че болестта е „ почнала в Китай “.

А Робърт О`Брайън – консултант по националната сигурност на Съединени американски щати, в сряда настоя, че вирусът произлиза от Ухан. Хвърляйки виновност за пандемията върху неналичието на съдействие от страна на Китай и криенето ѝ след първите случаи, той сподели още, че „ това е коствало на международната общественост два месеца за реакция “ на опасността.

Пекин назова тези забележки „ извънредно аморални и безотговорни “.

 

dnes.bg

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР