Камионите с хуманитарна помощ за Източна Гута най-накрая достигнаха сирийския

...
Камионите с хуманитарна помощ за Източна Гута най-накрая достигнаха сирийския
Коментари Харесай

Хуманитарната помощ най-накрая стигна до Източна Гута

Камионите с филантропична помощ за Източна Гута най-сетне доближиха сирийския анклав, съобщи Би Би Си.

46-те камиона са първите с филантропични помощи, които ще влязат в земеделския регион, намиращ се на изток от столицата Дамаск, от средата на февруари. Тя е последна цитадела на бунтовниците, чието население от към 393 хиляди души бе подложено на грубо клане от държавните сирийски елементи.

Най-малко 719 души бяха убити за този интервал, доста от тях са деца. Други 5 640 души бяха ранени.

Ако камионите съумеят да доставят храната и стоките от първа нужда, която придвижват, това ще е важен триумф.

Световната здравна организация заяви пред Ройтерс, че представители на сирийското държавно управление са спрели 70% от помощите, които включват хирургически материали и превръзки, преди камионите да изоставен складовете. Смята се, че това е част от проекта на държавното управление да не обезпечава здравна помощ на бунтовниците.

Режимът в Сирия и съдружниците му превзеха 1/3 от Източна Гута за последните няколко дни. Регионът е под контрола на ислямистки и джихадистки групировки от началото на гражданската война, почнала през 2012 година

Президентът Башар Асад съобщи пред държавната телевизия в неделя, че офанзивата против " тероризма " би трябвало да продължи и отхвърли изказванията за сериозната филантропична ситуация в анклава като " неуместни неистини ".

Той сподели още, че поддържа разпореденото от Русия всекидневното петчасово филантропично преустановяване на огъня, с цел да разреши на болшинството от тези в Източна Гута да избягат от зоните под контрола на " терористите ".

Нито всекидневната пауза, разпоредена от Русия - главният покровител на режима в Сирия, нито разпореждането за преустановяване на огъня на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации разрешиха на филантропичните помощи да стигнат до анклава.

Източници от опозицията и публицисти на място споделят, че стотици хора бягат от бомбардираното село Байт Сава, намиращо се на юг от град Дума, на източния завършек на гъсто популации център на Източна Гута. Жителите - доста от тях дами и деца, бягат към центъра на анклава, с цел да търсят заслон, написа още Би Би Си.

Американският президент Доналд Тръмп и английският министър-председател Тереза Мей са провели телефонен диалог, в който са подкрепили изказванието, че Сирия и съветските поддръжници на режима носят отговорност за " сърцераздирателно човешко страдалчество ", заяви Даунинг стрийт.

Двамата водачи са се съгласили, че Русия трябва да упорства сирийското държавно управление да спре бомбардировките.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР