Камиони и микробуси продължават да транспортират дарения от цялата страна

...
Камиони и микробуси продължават да транспортират дарения от цялата страна
Коментари Харесай

Дарения от цялата страна пристигат в наводненото село Ливада


Камиони и микробуси не престават да транспортират дарения от цялата страна в едно от най-пострадалите от наводнението преди две седмици села – Ливада, Община Камено.

Денят там тече в един и същи темп – хората възвръщат домовете си колкото могат, комисии разказват какво ще се ремонтира по тях и какви дарения ще получат, а доброволци карат следващата пратка мебели, техника и пакетирани храни.



Възрастни мъже, със сълзи на очите, събират останките от своя живот. Сълзите са от признателност. Благодарност към хората, които им помогнаха и признателност, че са се избавили. Защото тинята и калта ще се отмият, само че човешката помощ ще остане като яркото доказателство, че още има и индивиди измежду нас. Докато не престават да чистят дворовете и да изхвърлят унищожената мебелировка, описват кой по какъв начин се е избавил. Един възрастен човек споделя, че стоял четири часа във водата в дома си, която стигала до кръста му. Било го боязън да излезе на открито, тъй като вълната е щяла да го отнесе. Друг го избавило това, че станал, с цел да отиде до тоалетна. Но всички благодарят на хората, които са с тях от първия ден – Българският червен кръст, Организацията за протекция на българските жители и бургазлията Пламен Карашев, който инициира дарителска акция измежду свои другари в цялата страна.

Всеки миг би трябвало да стартира и най-малко частичното възобновяване на потърпевшите 36 къщи в селото. По една спалня и една кухня, едвам преживеят зимата, а през пролетта – повече, дава обещание кметът на селото Ангел Радев.

Доброволците от ОЗБГ, отпред със Стефан Петров и бургазлията Пламен Карашев бяха докарали чисто нови гардеробчета и шкафчета и продължаваха да одобряват поръчки за нови мебели. Всъщност, хората не държат да са нови, а просто да могат да ги употребяват, само че някои от даренията са тъкмо такива. Гардеробите и шкафовете са направени по поръчка, купени бяха и нови електоуреди, които бяха докарани още при започване на седмицата. Бургаски компании и елементарни жители се включват с хранителни артикули. В бургаския квартал „ Долно Езерово “, наводняван също няколко пъти, създали акция в питателните магазини и хората купували трайни артикули, почистващи препарати и ги докарали до Ливада.



В кметството попълнят молби за еднократната финансова помощ. 325 лева, които не стигат за нищо, само че толкоз дава страната. Не на всички, обаче. Един мъж ни споделя, че му отказали, тъй като адресната му регистрация била в Бургас, където имал жилище. Живее в селото девет месеца в годината, само че не дава отговор на критериите. „ Важното е, че сме живи и здрави “, махва с ръка мъжът. Други пък са удовлетворени, споделят, че „ все е помощ “ и са признателни, че ще им ги дадат с пенсиите.



Парите може и да не стигнат, само че хората са признателни на помощта, която всеки ден идва за тях. Вече даже не търсят причинителя на тяхното злощастие, обезверени и претръпнали, само че съхранили вярата си, виждайки по какъв начин стотици българи подаряват каквото могат на тези, които са изгубили всичко.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР