Камион да минава границата за 60 секунди – мит или

...
Камион да минава границата за 60 секунди – мит или
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Като знаем какви ги наговори Денков, да мислим за Шенген по суша граничи с наглост

Камион да минава границата за 60 секунди – мит или реалност… Шенген и еврозона – какъв брой сме близо или далеч… Пред ФАКТИ приказва Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП .

- Г-н Новаков, Европейският парламент утвърди концепцията един камион да бъде култивиран приблизително за 60 секунди на вътрешните граници на Европейски Съюз. Мечта или реалност е това?
- Довчера беше фантазия, през днешния ден е реалност. Никога няма да не помни по какъв начин тази концепция ми хрумна преди към 2 години. Русе, парещ ден през август 2022 година, километри от камиони и водачи, чакащи с дни в кабините при горещина, без вода, без тоалетна или най-малко място да се измият. Хаос с гишета на няколко институции на едно място, нула съгласуваност. Това просто повече не можеше да продължава по този начин.
Знам, че у доста хора концепцията за инспекция за 60 секунди буди съмнение и звучи като слоган на приказен филм, само че ви подсигурявам, че това е изцяло допустимо. Щом влакова комбинация с няколко десетки вагона може да премине за 25 минути, за какво един камион да не мине за една?

- Реално какво се случва, когато един камион стигне границата. Какво следва?
- Следва това, че на едно място се струпват всевъзможни инспекции и контроли, които неизвестно за какво би трябвало да бъдат осъществени в една точка и в един миг от пътуването. Аз настоявам, че всичко е въпрос на организация и малко изпитание от страна на страната. Не ме разбирайте неправилно, аз държа на инспекциите и на контрола, на сигурността и на това всички правила да бъдат спазени. Но! Вярвам и упорствам, че инспекциите могат да бъдат разпределени отмерено и че страната има механизми, с които да облекчи водачите най-малко откъм време за престой на Граничен контролно-пропусквателен пункт.

- И нормално камионът виси 2 или 3 дни. Шофьорите са свикнали…
- Какво значи привикнали... Бих споделил, че видимо са се примирили, само че това надалеч не значи, че би трябвало да се трансформира в норма. От тази специалност всекидневно се отхвърлят десетки водачи, а загубите за фирмите се пресмятат с по 200 евро на камион дневно. При чакащи с дни стотици камиони, сметката по какъв начин всичко това се отразява на стопанската система е елементарна. Още повече, че тук не приказваме единствено за български проблем. Темата визира няколко страни в Европейския съюз, а опашки се образуват освен на нашите граници.

- Скоро пътувахте с един тир на запад от България. Сблъскали сте се с искане на рушвет. Как става. Директно или…
- Всеки водач знае по какъв начин става и надали е най-разумното нещо да изяснявам в медиите какви способи се употребяват. Факт е, че опити за това има, а и съм надалеч от това да мисля, че те са изключение.

- Какви са новите правила за мигрантите в Европейски Съюз. Вече инспекцията ще е на самата граница. Какво ще включва тя?
- Новият пакт е нещо позитивно за България, тъй като ни дава повече еластичност и ни разрешава да се оправяме с незаконната миграция с повече принадлежности. Въвежда се скрининг със снемане на отпечатъци и биометрични данни, а това ще даде проследимост, с цел да не може някой, на който е отказано леговище, да търси такова другаде в Европа.

- Идеята е незаконни мигранти да не може да влязат в Европейски Съюз, в случай че не потвърдят че бягат от война… Какво следва?
- Икономическите мигранти ще остават в центрове по външните граници на Европа, както се случва и в този момент. Предвиждат се и съглашения с страни, от които влизат мигранти като Тунис, Турция, Египет. Така връщането им назад ще е доста по-бързо, ще има по-бърза процедура за предоставяне или отвод на леговище.

- Как гледат в Брюксел на протичащото се с Министерство на вътрешните работи. Разбират ли въобще защо става въпрос у нас?
- Как да чакаме някой извън да схваща защо става дума у нас, като на този въпрос явно и ние не можем да си дадем отговор. Или най-малко не напълно. Случващото се в страната ни петни имиджа и безусловно поставя линия на години целенасочена работа за реализиране на доверие към службите и към политическата ни класа. Хората, арестували настоящ водач на най-голямата политическа партия, носителите на „ смяната “ в прегръдка с незаконния свят. За някои думите ми може да са мощни, само че за мен са точни - това е не просто позор, а разгром за всичко реализирано до момента.

- Шенген по суша… Реалност или през крив макарон, както обичаме да споделяме в България?
- При всичко протичащо се сега и откакто знам какви ги наговори акад. Денков в качеството си на министър-председател, да мислим за Шенген по суша в този миг граничи с безочливост и двуличие.

Ако до оня ден позицията на Австрия по Шенген бе политически спектакъл за домашна приложимост, то през днешния ден се оказва обосновано със снимков материал, а медийните изявления са по бюрата на австрийските министри и хранят предизборната им акция.

Влизането ни в Шенген по суша ще се забави. Няма по какъв начин да искаш Европа да ти има вяра, когато битката с престъпността и корупцията се свежда до фотография на пудел с кашон цялостен с банкноти. Лично мен като политик и евродепутат би ме било позор да диря поддръжка тъкмо в този миг.

Също по този начин, от позиция на превозвачите, Шенген и еврозоната са скачени съдове с резултат 1+1=3. Има и още една неприятна вест - влизането в еврозоната е под риск от закъснение освен заради проинфлационната политика на последния финансов министър, а и заради неналичието на доверие у него.

Само преди дни Народно събрание наложи мораториум върху разноските с обществени средства - доста явен сигнал към Брюксел и то до момента в който по разнообразни кабинети на Европейска комисия се написа отчетът, който би трябвало да оцени дали сме подготвени, или не. Ето дотук се докарахме. „ Промяната “ на тези хора ни тегли обратно./Fakti.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР