Камерун получи първата пратка от ваксини срещу малария Mosquirix, произведени

...
Камерун получи първата пратка от ваксини срещу малария Mosquirix, произведени
Коментари Харесай

Камерун получава първата пратка от ваксината против малария Mosquirix

Камерун получи първата пратка от ваксини против малария Mosquirix, създадени от английския производител на медикаменти GSK , оповестява " Ройтерс ".

Страната се бори с заболяването, пренасяна от комари, която убива повече от 600 000 всяка година в международен мащаб.

Партида от 331 200 дози от имунизацията, известна още като RTS,S, беше разтоварена на интернационалното летище в столицата Яунде. Така Камерун става първата африканска страна, която получава имунизацията след пилотните стратегии в Гана, Кения и Малави.

Според Световната здравна организация маларията остава една от най-смъртоносните заболявания в Африка . Болестта убива близо половин милион деца под петгодишна възраст, като почти 95% от случаите на малария в света през 2021 година са регистрирани на континента.
 В Словакия се появяват рискови типове комари
В Словакия се появяват рискови типове комари

Устойчиви на инсектициди и способни да придвижват тропически заболявания като малария, западнонилска тресчица и денга

Първоначалната пратка от ваксини ще отиде в 42 от 203 здравни региона в страната, сподели министърът на опазването на здравето на Камерун Манауда Малачи пред кореспонденти в Нсимален. " Губим доста наши сънародници, които умират заради тази болест. Днес имаме ваксина, която идва да добави към набора от към този момент въведени ограничения ", изясни той.

Имунизациите ще стартират идващия месец или при започване на идната година, съгласно здравен чиновник, който приказва пред " Ройтерс " при изискване за анонимност.

От GSK обявиха, че повече от 1,7 милиона деца в Гана, Кения и Малави към този момент са получили най-малко една доза от имунизацията и че тя ще бъде въведена в други девет ендемични по малария страни , една от които е Камерун, от началото на идната година.

Представителят на УНИЦЕФ Джулиет Хаени посочи, че това е исторически миг за отбраната на децата. " Децата са най-засегнатите. Тези, към които се насочваме, са на възраст от 6 до 24 месеца - най-уязвимите ", уточни тя.

Световната здравна организация разгласи, че, R21/Matrix-M, ще бъде налична доникъде на 2024 година
 Следващата пандемия ще е болест, която познаваме
Следващата пандемия ще е болест, която познаваме

Ефектът от изменението на климата върху съществуващи смъртоносни заболявания не е научен сюжет - към този момент се случва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР