Камерите на Агенция “Пътна инфраструктура”, които в момента следят единствено

...
Камерите на Агенция “Пътна инфраструктура”, които в момента следят единствено
Коментари Харесай

ДБ предлага: Камерите на АПИ да могат да следят и за нарушения на пътя

Камерите на Агенция “Пътна инфраструктура”, които сега наблюдават само трафика, да наблюдават и за нарушавания на пътя.

Това предлага “Демократична България” със законопроект за изменение на Закона за пътищата.

“Целта ни е тези 300 камери из страната да се употребяват и за повишение на сигурността на пътя. Те могат да наблюдават и за нарушавания като превишена скорост, погрешно изпреварване, прекосяване на червено”, разяснява вносителят на законопроекта Ивайло Мирчев.

Предлага се камерите да се употребяват и за отчитане на междинна скорост, ако дават отговор на условията на Закона за придвижване по пътищата. Законопроектът регламентира, че достъп до данните от камерите на АПИ ще имат и чиновници в Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, следствието и ДАНС за потребностите на наказателното произвеждане. Институцията, която съхранява данните остава АПИ.

Допълнително законопроектът регламентира достъпа до информацията, която събират камерите на АПИ. В момента липсва правна наредба за тях, достъп до събраните от тях персонални данни имат разнообразни администрации, като обработката се прави по реда на заповед на ръководителя на Управителния съвет на АПИ.

“Сега настоящите практики могат да бъдат прегледани като всеобщо следене на жители, което опонира на член 32, алинея 2 от Конституцията на Република България”, се показва в претекстовете към законопроекта. Предлага се въвеждането на съответни условия за достъп до данните от трафичните камери.

Според плана притежателят на пътното транспортно средство следва да бъде наложително известен, че за него са желани данни, а при всеки достъп следва да се остави одитна диря, в това число за основанието и направилото достъпа длъжностно лице. Предлага се ограничение на интервала на предпазване на регистрационните номера, както и те да бъдат съхранявани криптографски трансформиран тип - както се съхраняват пароли, за спомагателна отбрана против злоупотреби.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР