Камерата на Light може да измерва разстоянието до всеки пиксел

...
Камерата на Light може да измерва разстоянието до всеки пиксел
Коментари Харесай

Камера за автономни коли ориентира по-добре от LiDAR


Камерата на Light може да мери дистанцията до всеки пиксел в продължение на 1000 м
(снимка: Light)

Досега съвсем всяко самостоятелно транспортно средство, за което е ставало дума, употребява LiDAR скенер за установяване на дистанцията до другите околни обекти. Но не всеки самостоятелен автомобил ще употребява LiDAR в бъдеще. Има други датчици, които се създават и могат да дават даже по-добра ориентировка. Такъв е основан от компанията Light.

Първоначално Light стартира като снабдител на камери за смарт телефони, само че след това се трансформира в компания, която употребява технология за изображения за автомобилни приложения като усъвършенствани системи за подкрепяне на лидера (известни още като ADAS) и самостоятелни коли, споделя.

Сега компанията е създала система за оптична камера, наречена Clarity, която може да пресметна дистанцията до всеки пиксел, който вижда. Познаването на точното разстояние до обектите значи, че няма потребност от обособен лидарен датчик и също по този начин значи по-точни данни за логаритмите за машинно образование (билборд с облик на човешко лице няма да бъде разпознат като същински човек от Clarity).
още по тематиката
Камерите работят при 30 Hz и „ за всеки кадър ние изчислително събираме тези изображения от камерата и дефинираме дълбочината на всички обекти в изображението, нормално имаме към милион точки на кадър ”, разяснява съоснователят и изпълнителен шеф на компанията Дейв Гранън. Системата обезпечава доста преимущество пред най-скъпите лидарни датчици, които „ сдъвкват ” десетократно по-малко точки в кадър.

За да работи, Clarity употребява минимум две камери, макар че „ преимуществата, които получавате като добавите три или четири, се явяват усъвършенствания в обсега ”, споделя Гранън. „ Можете да имате чифт с по-голямо фокусно разстояние и чифт с по-късо. Ако работите с три камери с едно и също фокусно разстояние и едната се зацапа с нечистотия или нещо сходно, отново ще имате две работещи камери и дейно настояща система, с цел да няма риск от отвод ”.

В момента Light е в тествания с осем разнообразни колегата от промишлеността. Някои от фирмите даже комбинират Clarity и LiDAR. „ Имаме сътрудници, работещи с камиони от равнище 4, клас 8 – всъщност полуавтономни камиони – и те ще употребяват LiDAR и камери, тъй като желаят цялостна отказоустойчивост и запазване ”, споделя Гранън. „ И защото разполагат с LiDAR скенери, те в действителност не се интересуват доста от първите 150 метра – вълнува ги какво има на 150 и повече метра ”.

Ако тестванията преминат добре, системите на Clarity могат да се озоват „ на пътя ” след три до четири години, надява се разработчикът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР