Каменната скулптура бе катурната и натрошена от група пияни младежи

...
Каменната скулптура бе катурната и натрошена от група пияни младежи
Коментари Харесай

Помните ли Тризъбеца? Изчезна преди 20 години, но е време пак да го вдигнем на старото му място в Бургас

Каменната статуя бе катурната и натрошена от група пияни младежи през 2003 година, след което мястото запустя

Близо 20 години изминаха откогато Бургас бе лишен принудително от един от знаците си. Намиращ се на горната крайбрежна алея под Летния спектакъл, и извисяващ се на височина към 3 метра, в Приморския парк до 2003 година гордо стоеше скулптурата на Тризъбеца - жезъла на цар Нептун. Дело на един от известните за времето си и за модерното изкуство скулптур – починалият Иван Колев, тя се бе трансформирала в знаково място за срещи край морето и беше главен ориентир за посоките север-ю,г преди да се появи тъкмо против Моста монумента с форма на еректирал фалос, който обаче би трябвало да се възприема като морски възел.

Преди 19 години Тризъбеца, изваян от варовик и със солидна каменна основа, върху която са трите „ зъба ” на жезъла на цар Нептун, бе съборен от пияни вандали.

Трима са били разрушителите, съгласно клюки, които се хванали на бас с друга пияна група, че са в положение да " бутнат " скулптурата. Тя се сгромоляса върху втората платформа на 99-те стъпала, водещи от Летния спектакъл към Северния плаж, натрошава освен стълбите, само че и плочите по алеята. В тези години в Морската градина нямаше нито камери за видеонаблюдение, нито постоянни полицейски патрули. А декоративната растителност бе обрасла до височина от почти 1 човешки пердах.
 Тук лежеше по-голямата част от Тризъбеца към година преди да изчезне през 2004 година Видно от фрагмента - скулптурата е съборена по диагонал, пада от оптималната височина на втората платформа - малко над 4 метра 
Старите бургазлии помнят и жалят за скулптурата – там, край морето, тъй като я свързват с най-съкровените мемоари от младостта им.

Тризъбеца има забавна история. Роденият в ямболското село Болярско Иван Колев, мъртвец от 2015 година, печели първия Международен симпозиум на скулптурата в Бургас през 1974 година, тотава редица създатели ваят своите произведения в Отманлий. Няколко години по-късно – преди републиканския маратон през 1976 година във връзка откриването на столичната зала „ Универсиада ” и 100-годишнината от Априлското въстание, Тризъбеца е инсталиран на това място. Бързо се трансформира в знак. „ Чакът в Центъра бе на Часовника, а в Морската - на Тризъбеца ”, спомнят си остарели бургазлии.
 Така изглеждаше Тризъбеца през 90-те години. Още преди да бъде съборен, е станал жертва на вандализъм под формата на червен графити текст, на който написа ROOTS (корени)
Подобни действия по времето на тоталитаризма бяха изключени. Снимка: Старият Бургас
След като бе безочливо съборена от незнайните и евентуално горди до този ден с постъпката си вандали, които през днешния ден веоятно са родители, творбата на Колев остана да лежи „ безжизнено ” на стълбите в продължение на близо година – натрошено и подминавано от цъкащите с език плажуващи в ранните години на 21 век. През 2004 година останките изчезнаха мистериозно. Градската мълва носи, че частите са събрани, реставрирани и инсталирани в частен парцел, където в автентичен тип скулптурата краси двора на милионер. Дали това е по този начин обаче е мъчно да се потвърди.
 Оригиналният Тризъбец
Идва обаче един миг, в който би трябвало да се запитаме: Струва ли си да стоим безучастни в лицето на наглия вандализъм към този момент 20-а поредна година и да си мълчим, когато от 2 десетилетия към този момент този знак на Бургас можеше да бъде съживен? И за какво във всичките тези години, в това число 12-те години след събарянето му, в които създателят Иван Колев към момента е бил жив, не е направено нищо, с цел да възобнови Тризъбеца? Няма ли по какъв начин тази творба още веднъж да блесне на истинското си място – най-малко като имитация? И без доста състезания, процедури, обжалвания и администрация, които бавят с години процеса, а бързо – без закъснение и без мотаене. Докато са още живи и в придвижване бургазлиите, които го помнят. Особено поради обстоятелството, че
 Така би изглеждал през днешния ден, в случай че се възвърне на истинското му място  Визуализация по какъв начин би могъл да наподобява в актуален вид от мрамор, по предложение на нашия кореспондент Георги Русчев
Ако и вие имате мемоари от Тризъбеца, споделете ги в мненията. Защото не трябва да разрешаваме на вандализма да заличи историята и културата ни.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР