Каменна оброчна плочка на Тракийския конник откриха днес в античен

...
Каменна оброчна плочка на Тракийския конник откриха днес в античен
Коментари Харесай

Каменна оброчна плочка на Тракийския конник откриха в Хераклея Синтика

Каменна оброчна плочка на Тракийския конник откриха през днешния ден в древен град Хераклея Синтика. За първи път намираме толкоз добре направена оброчна плочка, тя е с доста висок релеф, съвсем ажурен, сподели доцент доктор Людмил Вагалински, началник на разкопките. 

Досега са откривани релефи на Тракийския конник, само че единствено на теракоти. Екипът от археолози се пробва да откри останалите елементи от плочката, защото тя не е цяла. 

Преди няколко дни са открити друга теракота от същия интервал, монети, костни игли и една оброчна плочка на Артемида, което демонстрира, че траките последователно съумяват да се наложат в града, сподели още доцент Вагалински. 

В момента екипът довършва разкриването на римската постройка, която беше открита през май тази година. Сградата е била социална, с две пространства и доста необятен вход. Плочката, която е открита през днешния ден, е била до един от зидовете на постройката, добави още той. 

Хераклея Синтика е древен град в днешна Югозападна България. Руините му са ситуирани в землището на село Рупите, община Петрич. В древността градът е бил център на региона Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което загатват Омир, Херодот и Тукидид.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР