Камелия БАЗОВАОтново е 9 май. Паметта е жива. Въпреки желанието

...
Камелия БАЗОВАОтново е 9 май. Паметта е жива. Въпреки желанието
Коментари Харесай

Девети май - паметта срещу пропагандата

Камелия БАЗОВА

Отново е 9 май. Паметта е жива. Въпреки желанието и опитите да бъде умъртвена, макар пропагандните напъни на някои да се възползват от политическата обстановка на войната в Украйна през днешния ден. През нейната пропагандна призма Денят на успеха е " демонски празник ".

Истината за днешната война в Украйна е, че Съединени американски щати задействаха пожара още през 2008 година, когато се ангажираха с приемането на Украйна и Грузия в НАТО. Когато през 2014-а проведоха цветната гражданска война в Киев и когато стартира 8-годишният нацистки геноцид над рускоезичното население в Донбас.

За страдание, офанзивите против Деня на Победата не стартират с войната в Украйна. С резолюция от 2019 година Европейският парламент приравнява фашизма с комунизма, което е неуместно. Български професори в Канада споделят, че студенти по политология не знаят за приноса на Червената войска в борбата против Хитлер и считат, че той е бил надвит единствено с помощта на Съединени американски щати и Западна Европа. Да не приказваме за други скандални парадокси в българските учебници...

" Денят на Победата е рисков, той е празник на мракобесието на съветския свят. Защо би трябвало да пазиме остарели ръждясали зависимости от Кремъл от времето на соца? Ето, в този момент и газа ни спря диктаторът Путин! Защо би трябвало да сме подвластни от съветските варвари? Да спрем всичко съветско в България ", пищят по малките екрани анализатори. Тропкащи милитаристично с крачета, те прозовават " Да въоръжим Украйна! ", настойчиво вярвайки, че могат да загасят пожара на войната с бензин. В името на евроатлантическата взаимност инатливо декларират " Няма да платим газа с рубли ", жертвайки икономическата и обществената сигурност на личния си народ.

То не бяха улици, то не бяха украински флагове над Столичната община. И още веднъж апели за разглобяване на Паметника на Съветската войска. Да се реалокира, да се преименува... Тази нервност не може да заглуши историческата истина, а тя е, че в случай че не беше Денят на Победата, за който Съветският съюз даде 27 милиона жертви, нямаше да го има и Денят на Европа!

Тя е, че монументи на Съветската войска има и в доста други страни - членки на НАТО и Европейски Съюз, в това число и в Съединени американски щати, и във Англия. В Европа съществуват над 4000 мемориала и монументи, отдадени на историческата борба на Съветската войска против хитлерофашизма. Истината е, че Паметникът на Съветската войска, който е бодил в очите на русофобите у нас, е предпазен с редица интернационалните и национални документи.

" Не, не може да има подобен монумент, тъй като Съветският съюз е окупатор, а Путин се е трансформирал в Хитлер и атакува Украйна, ще нападне и България! Не, не може да има подобен монумент на омразния и незаконен комунизъм, който с съветски ботуш мачкаше България в продължение на 45 години! ", крещят родните русофоби. Забравят обаче, че окупаторът Съюз на съветските социалистически републики е победител във Втората международна война против хитлерофашизма, дружно със Съединени американски щати и Англия. И дружно с някои от днешните ни съдружници в НАТО и Европейски Съюз. Забравя се, че Съветският съюз е единствената " империя " в света, която субсидира своите " колонии ", и че те стават даже по-богати от центъра.

Защо да няма Паметник на Съветската войска, а да има монумент на 120 американски водачи, починали сред 1943 и 1944 година, бомбардирайки София по време на Втората международна война? Да припомняме ли, че вследствие на това бяха разрушени стотици жилища, магазини, учебни заведения, църкви и публични здания, бяха убити и ранени към 4 хиляди българи, в това число и деца посредством играчки - бомби!? Историческата истина не може да бъде унищожена от конюнктурната агитация!

Честит Ден на Победата!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР