Камбаните звънят с радост и триумф: Великден! Великден! Великден! Радвайте

...
Камбаните звънят с радост и триумф: Великден! Великден! Великден! Радвайте
Коментари Харесай

Най-лошият грях на Великден - всеки трябва да го знае и да спазва забраната

Камбаните звънят с наслада и успех: „ Великден! Великден! Великден! Радвайте се, индивиди, Христос воскресе! “ Тук-там проблясват многоцветни петна – цветни и осветени яйца минават от ръка на ръка. Това е обичаят – да посрещнете възкресението на Христос с всички останали.

 
Зад седемте седмици на пост, зад мрачна, суровата и гладна зима и повода за счупванетона яйцата е най-важната – Христос е възкръснал!
 
И по този начин е било постоянно.

Вярващи и атеисти на Велики четвъртък, или в събота от Страстната седмица пекат козунаци, боядисват яйца, почистват жилищата си, подготвят се за Възкресението, вървят до гробищата – да си спомнят за умряли близки.

Междувременно, съгласно християнските догми, не можете да ходите на гробища за Великден. Смята се, че в този ден душата на умрелия се събира с Бог и не би трябвало да се вика оттова, защото няма да се върне идната година. Специален ден, особено предопределен за посещаване на гробището, е вторник след Великденската. След литургията би трябвало да посетим гробовете, да  оставим цветни яйца и други дарове.
 
 

На Великден са строго неразрешени плътските удоволствия
 
Нощта преди Великден е особено време. Постът към този момент е минал, само че преди неделя сутринта не можете да ядете бързо, да се отдадете на скотски удоволствия и алчност, да се разсмивате високо, да се обиждате и да пиете алкохол. Тази нощ е време за молитва и надълбоко осъзнаване на тържествеността на Великден, неговото свещено значение.
 
В събота вечерта вярващите, оставят „ дребни “ ястия вкъщи на масите си, се събират в църквите вечерта, а в 12 часа стартира върволица, след което службата продължава.
 
Пристигайки вкъщи, вярващите ядат яйца и козунаци и си лягат. И едвам късно сутринта в неделя стартира същинския празник.
 
По някаква причина има традиция измежду младежите да се съберат дружно с огромни компании, които се отдават на замайване по време на процесията, а по-късно се прибират у дома със свещи, с цел да си “допразнуват ”.
 
Такъв сюжет е недопустим. Наред с другите неща, възбраната за секс работи даже по-строго, в сравнение с по време на целия Велик пост – Смята се за огромен грях. Така че не забравяйте, даже и да не отивате за вечерната работа и шествие, не е належащо да се събирате с другари, към момента не е времето на Нова година и Коледа. В 12 през нощта запалете свещ, или вземете от църквата, осветете козунаците и яйцата. Прекарайте вечер в медитация, преоценете полезностите си. Възможно е, тъкмо в този миг, когато се отворите за истината, да разберете за себе си нещо, което ще промени радикално целия ви живот. Разбира се, за положително.
 
 

Обичаите през Великденската седмица
 
Обичайно се посещават другари и близки и си разменяме великденски яйца и козунаци. Традиция е битката с яйца, и на който яйцето се окаже “бияч ”, той ще има шанс, постоянна и щастлива година.
 Между другото, осветени и оцветени яйца се държат непокътнати за цялата година, до идващия Великден.

 

И съгласно общоприетото поверие едно яйце, осветено и непокътнато от 3 до 12 години, има невероятна лечебна мощ.  
 
Преди това, дамите оцветяващи яйца в четвъртък, взимали водата от лучените обелки с които боядисвали яйцата. Смятало се, че в случай че се миете този бульон цялата Великденска седмица, лицето ви ще бъде безпрепятствено, алено и свежо. Разбира се, в случай че употребявате изкуствени или закупени хранителни оцветители, тогава не би трябвало да вършиме това …
 Обичайно на Великден се мисли за бъдещата годишна продукция. За да бъде годината плодородна, алено яйце се поставя в житни зърна, приготвени за сеитба. Малко евентуално е, да сте ангажирани в селското стопанство, само че в случай че имате градина, или отглеждате някакви растения, най-малко ползвайте черупките от яйцата за поддържане на почвата..
 
Но най-важното нещо тази седмица е да бъдете великодушни и милостиви.

 

lekuvai.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР