Камбанен звън огласи за първи път днес най-малкото село в

...
Камбанен звън огласи за първи път днес най-малкото село в
Коментари Харесай

Осветиха нов храм в монтанското село Войници

Камбанен звън огласи за първи път през днешния ден най-малкото село в община Монтана – Войници. Видинският митрополит Даниил, свещеници от региона и над 100 миряни се събраха за освещаването на новия храм „ Св. Георгий Победоносец”.
„ Успяхме да сбъднем фантазията на генерации християни от селото”, сподели кметът на Монтана Златко Живков. Първата копка за храма е направена през 2015 година Голямото дело стартира с дарения, общината също взе участие във финансирането на строителството. През 2018 година Дирекцията по вероизповедания отпусна 30 хиляди лв. за дотъкмяване на три черкви – в Трифоново, Войници и Белотинци.
Името на черквата във Войници не е определено инцидентно. Светецът-патрон е уважаван от жителите на селото, защото във Войници още от римски времена е имало цитадела, от която войни на императора следили ставащото по река Бучка.
Уникалният иконостас от ярко дърво е дело на резбаря Чавдар Антон, сводът и стените изографиса съветската художничка Елена Адамова. Тя е изписала и храма в село Трифоново, осветлен през предходната година, а в България – общо 15 храма.
На 8 ноември тържествено ще бъде осветлен новия храм в с. Долна Рикса. Довършва се и черквата в с. Крапчене, последно от 23-те села в общината, в което към момента няма настояща църква.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР