Камари с боклуци се събират на територията на Борсата в

...
Камари с боклуци се събират на територията на Борсата в
Коментари Харесай

Защо борсата в Първенец се превръща в сметище? Наематели и управа с взаимни обвинения

Камари с отпадъци се събират на територията на Борсата в Първенец, само че кой е отговорен за нечистия терен се оказва противоречив въпрос, тъй като управата и наемателите взаимно си подмятат обвинявания. До медията ни бе изпратен сигнал, в който точно наематели се оплакват от изискванията на борсата. По думите им те заплащат за наем, а ежедневно заварват мястото в купища отпадъци и това много ги смущава. В сигнала се споделя, че работното им място безусловно наподобява на бунище, което не се чисти и това не се явява естествена работна конюнктура.
Прочетете още
TrafficNews потърси шефа на борсата Илия Гатев, който съобщи, че се прави всичко допустимо по отношение на почистването на мястото, само че наемателите изхвърлят доста повече, в сравнение с би трябвало.



По думите му има избран предел на боклуци, който Общината е отпуснал.  Той обаче не се съблюдава от хората на борсата и самите те образуват огромните камари от отпадъци. Гатев съобщи, че казусът потегля от стоката, която се декларира, само че не се продава цялата и остатъкът отива на боклука. Това основава един сериозен и сложен проблем по думите му.

По контракт всеки от наемателите има право да изхвърля размер боклуци дневно, който се равнява на  един резервоар вид „ Бобър ”. Това количество се излива в общи " лодки ", които са ситуирани на избрани места в обекта. Илия Гатев акцентира, че наемателите не го спазват  и всичко останало се захвърля отвън обозначените за това места. ози отпадък обаче, не може да се извози, тъй като надвишава дневния предел и по тази причина остава в обсега на борсата, като се разраства ежедневно.

Директорът на тържището изясни, че в случай че въпросният контракт се наруши и някой бъде засечен от камера,  постоянно бива глобяван.

„ Ние би трябвало непрекъснато да ги глобяваме, от време на време не се засича кой тъкмо хвърля и не може да понесе наказването си.  За доста неща си затваряме очите и по тази причина не ги товаря, само че има доста боклуци над потенциала.  Ако желаят по-голяма непорочност би трябвало да ги ангажираме да си викат компании за транспортиране на боклука, който е отвън лимита ”, разяснява Илия Гатев.

Според правилника на тържището, всички лица на територията  са длъжни да съблюдават условията за поддържане на реда и чистотата в обекта. Също по този начин продавачите на тържището би трябвало да обезпечават за своя сметка почистването на употребените от тях търговски обекти и площи, както и събирането и изхвърлянето на отпадъците на избраните за тази цел места. Така, когато количеството на отпадъците е повече от потенциала на местата за изхвърляне на боклуци, избрани от Организатора, ползвателят самичък провежда тяхното  премахване и извозването им отвън територията на тържището в границите на настоящия работен ден.

В умозаключение шефът съобщи, че малко по малко се мисли за решение на проблемите със сметта. Към момента има построено хранилище за биоразградими боклуци и амбалаж, което напълно скоро ще проработи. По думите на Гатев има и различен проблем- депото за хартия е претъпкано и не може да се смогне с извозването, тъй като материала е ужасно доста. Ръководителят на тържището добави, че работят и по това да се кандидатства по Евро стратегия за преработване на боклуци.

„ Искам да прибавя, че аз прекратих една дългогодишна процедура. Преди време отпадъците се горяха, само че това е рисково и не го поддържам ”, приключи Илия Гатев.

Наемателите обаче упорстват тези, които трансформират борсата в бунище да бъдат наказвани от управата по-често, тъй като съзнателните ползватели са заринати в боклука на нарушителите и търпят всекидневния проблем.  

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР