Камарата на строителите в България (КСБ) подписа договор и с

...
Камарата на строителите в България (КСБ) подписа договор и с
Коментари Харесай

КСБ и Министерството на иновациите и растежа изграждат хъб за дигитализация в строителството

Камарата на строителите в България (КСБ) подписа контракт и с Министерството на нововъведенията и растежа за създаване на хъб за цифровизация в строителството.

Браншовата организация е координатор по план за създаване на „ Европейски дигитален иновационен хъб в бранш строителство “, който беше утвърден от Европейската комисия през 2022 година и получи от нея 50% финансиране за активността си. С подписването на контракта с МИР са обезпечени останалите 50% финансиране по стратегия „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “.

ЕЦИХ в бранш строителство работи на правилото „ едно гише “ за дребните и междинните предприятия от строителната промишленост и за обществените организации по техния път към дигитализацията. В него през идващите години бизнесът ще получава достъп до скъпи технологии и нововъведения и ще има опция пилотно да ги тества преди да влага в тях. Хъбът ще дава също образования за работа с BIM и GIS системи, информация за изкуствен интелект, пробни уреди и други Целта е посредством тях заетите в строително-инвестиционния развой да обучат свои фрагменти за създаване на потенциал при въвеждането на цифровите технологии, които са бъдещето на промишлеността.

EЦИХ в бранш строителство стартира подготовка по създаване на услуги, ориентирани към бизнеса незабавно след утвърждението му от Европейска комисия. Партньори в него са Камарата на строителите в България, която е координатор, Камарата на архитектите в България, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Института по механика на Българска академия на науките, Висшето строително учебно заведение „ Любен Каравелов “, „ Клийнтех България “ ООД, „ Геострой “ АД, „ Планекс “ ЕООД, „ Българска асоциация по ръководство на планове в строителството “, „ Баумит България “ и „ ЕСРИ България “. Създаването на дигитален хъб, с който България ще стартира действителния преход към цифровизация в строителството, получи премия в състезанието „ Мистър и Мисис Икономика “ 2022 година, проведен от КРИБ и сп. “Икономика ”.

„ Цифровизацията и въвеждането на нововъведения към този момент са освен значима част от бъдещето на България и на целия Европейски съюз, а протичаща се действителност и ще дефинират посоката за развиването на обществото, промишлеността, бизнеса, образованието и науката, системите на опазването на здравето и на обществената политика ”, споделя ръководителят на Управителния съвет на ЕЦИХ в бранш строителство Любомир Пейновски.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР