Камарата на строителите в България категорично възразява срещу опитите на

...
Камарата на строителите в България категорично възразява срещу опитите на
Коментари Харесай

КСБ: Няма да допуснем да се уронва престижът на строителите!

Камарата на строителите в България изрично възразява против опитите на политици да въвличат сектора в своите борби. Няма да допуснем и в гонене на избрани цели изцяло съзнателно да се уронва престижът ни. Строители е имало и ще има! Дори и откакто историята не помни политиците, които през днешния ден ни наскърбяват и ни назовават „ корупционни касички “, „ олигархична каста “ и така нататък

Това се споделя в декларация на Камарата на строителите в България (КСБ), публикувана от браншовата организация.

В КСБ има регистрирани 6416 компании. Над 3000 от тях извършват публични поръчки като повече от половината са дребни компании. Недопустимо е браншът да понася имиджови вреди поради клеветите на политици, които даже не познават проблемите на капиталовия развой. Подобна линия на държание освен няма да помогне за превъзмогване на компликациите в сектора. Но има заплаха да направи отрицателните процеси необратими. Няма да допуснем това!, безапелационни са от КСБ.

В момента браншът е в извънредно тежко положение. Докато в други страни от Европейски Съюз към този момент се регистрира завръщане към равнищата преди пандемията, в България строителната продукция продължава да бележи стремглав спад и през последните 6 месеца той доближава 41%. Вече близо 500 компании са отпаднали от пазара. Прогнозата е, че този развой ще се утежнява и още по 100 компании месечно няма да могат да преодолеят проблемите. Отлив се следи и при записаните задгранични компании – единствено за три месеца те са с девет по-малко. Добре е политиците да помнят, че зад сухата статистика на тези цифри стоят хилядите човешки ориси на заетите в тези компании и техните фамилии. Съдби, които ще се преобърнат поради неспособността на страната да се намеси там, където процесите зависят от нея. Близо година браншът слуша обещания за индексация на договорите с обществени възложители.

Но стана ясно, че е липсвала политическа воля тя да бъде осъществена. Пред неуспех са планове за милиарди, предоставени от страната и от общините. Пред заплаха е осъществяването и на Националния проект за възобновяване и резистентност.

Неглежирането на проблемите в строителството с политически цели води освен към неговото заличаване. Потърпевши ще са и българските жители, които няма да получат по този начин нужната инфраструктура.

КСБ ще продължи да пази с всички законови средства ползите и достойнството на сектора! И ще потърси правосъдна отговорност от всеки, който с клюки уронва престижа му!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР