Камарата на строителите в България е изпратила писмо до вицепремиера

...
Камарата на строителите в България е изпратила писмо до вицепремиера
Коментари Харесай

И Камарата на строителите поиска от министър Нинова форсмажор

Камарата на строителите в България е изпратила писмо до вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова, с което упорства за регламентиране на настъпване на форсмажорни условия по контракти.

Писмото е с дата 16.03.2022, подписано от шефа на камарата инж.Илиян Терзиев.

" Във връзка с военните дейности в Украйна и обрисуваните тревожни трендове, Камара на строителите в България упорства за регламентиране на настъпване на форсмажорни условия (наличие на непреодолима сила) по контракти.

На първо място, според законовото определение за непреодолима мощ по член 306 от Търговски закон, непреодолима мощ е непредвидено или непредотвратимо събитие от ексклузивен темперамент, зародило след сключването на контракта. Длъжникът, който не може да извърши задължението си заради непреодолима мощ, в подобаващ период уведомява документално другата страна в какво се състои непреодолимата мощ и вероятните последствия от нея за осъществяването на контракта.

По обособените контракти съществуват и разнообразни вариации на непреодолимата мощ, като общото и значителното сред всички е, че непреодолимата мощ са условия, провокирани от непредвидими събития, които вършат невероятно осъществяването на избрани отговорности в период ", написа през вчерашния ден ръководителят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев до министъра на стопанската система Корнелия Нинова.

Седмица преди този момент, на 8-ми март, ръководителят на УС на БТПП Цветан Симеонов е изпратил публично писмо до премиера Кирил Петков, до вицепремиера Корнелия Никова и външния министър Теодора Генчовска, с което упорства да бъде позволено на БТПП да издава документ на българските компании за форсмажор.

А още на 25 февруари т.г. пътк Българската стопанска камара е оповестила, че издава документи за съществуване на непреодолима мощ при неизпълнени договорни отговорности.

Днес това направи и Българската търговско-промишлена палата, която е пуснала на уеб страницата си детайлности на процедурата за издаване на документи за форсмажор.

БТПП припомня на всички компании, които имат намерение да уредят връзките си със свои сътрудници, че следва неотложно да ги уведомят за забава/неизпълнение на подписани контракти, което се дължи на войната в Украйна и обвързваните с това ограничавания.

В писмото на Камарата на стротелите в България до министър Нинова се прецизира, че " документ за съществуване на форсмажорни условия се издава от БТПП или друга интернационално приета организация, само че при съблюдаване на избрани условия:

- въз основа на писмена молба на български търговец, изпаднал в справедлива неспособност за извърши договорните си отговорности към задграничен или български сътрудник, заради зародили непреодолими и непредвидими /форсмажорни/ условия - пожар, естествени бедствия, повреди, войни, трусове, държавни забрани, стачки и други Към молбата следва да се приложат документи, издадени от самостоятелна организация, доказващи по неоспорим метод настъпилите форсмажорни условия ".

В тази връзка, пишат от КСБ, съществуващата законодателна рамка дава опция на Министерски съвет да приема постановления, когато приема правилници, наредби и указания и когато урежда съгласно закона неуредени от тях ооществени връзки в региона на изпълнителна и разпоредителна активност.

За страдание, публичните връзки в региона на вероятните условия, които могат да бъдат признати като непреодолима мощ, както и вероятните следващи дейности, не са регламентирани ясно и съответно.

Затова от КСБ упорстват " Министерски съвет да одобри разпореждане, с което:

- Да контролира публичните връзки по отношение на признаването на събитията в резултат на Коронавирус и войната в Украйна като непредвидени и непредотвратими, довели до основни изменения;

- Да се одобри, че посочените непревидени условия съставляват непреодолима мощ, която води до частична или цялостна неспособност за осъществяване на съществени отговорности по договорите, както и на цели контракти, заради разбъркване на икономическия баланс сред страните;

- Да се постанови, че тези условия и приемането им като форсмажорни такива следва да служат за съображение за предприемане на стъпки за договаряне на нарастване на цените по договорите;

- Да одобри директива за следващи дейности на Възложителите по договорите - потребление на налични финансови запаси, отправяне на спомагателни претенции за допълнение на бюджети; потребление на съществуващи финансови механизми и схеми за подкрепяне ".

В писмото на инж. Терзиев се акцентира, че " с приемането на Постановление на Министерски съвет, Министерският съвет следва да даде напътствие към организациите, издаващи Сертификати за съществуване на непреодолима мощ, че издаденото Постановление на Министерски съвет е съображение за издаване на подобен документ за изпълнителите по контракти ".

 image_6483441

 image_6483441 (1)
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР