Камарата на следователите в България (КСБ) изпрати писма до председателя

...
Камарата на следователите в България (КСБ) изпрати писма до председателя
Коментари Харесай

Камарата на следователите с писма до Европарламента заради закона за разследване на главния прокурор

Камарата на следователите в България (КСБ) изпрати писма до ръководителя на Европейския парламент (ЕП), заместник-председателите и ръководителите на парламентарни групи в Екологичен потенциал по отношение на импортирания от Министерски съвет в Народното събрание законопроект за следствие на основния прокурор и за унищожаване на опцията настоящи магистрати да са членове на Висшия правосъден съвет.

В писмото на КСБ се показват опасения от нарушение на правилото на върховенството на закона в България и се показват съответни текстове от законопроекта, противоречащи на Конституцията и настоящото законодателство.
От КСБ показват, че настоящите правила на закона следва да бъдат допълнени единствено при съществуване на конституционна толерантност на същите, а не просто да бъде основан юридически механизъм, без да е ясно дали той ще проработи и ще бъде ефикасен.

Недопустимо е предлагането „ на висш арбитър да се разпореждат прокурорски функционалности по разбор на обосноваността на подадения против основния прокурор сигнал и да му се разпорежда да се произнася по него “. Изборът на съдии за неприсъща им активност опонира на статута им, а обвинителната функционалност е предоставена от конституционния законодател на прокуратурата (чл.127, т.3 КРБ), написа в мнението.

Предложението за назначение на арбитър за заместител на основния прокурор с една единствена роля да реализира надзор върху дейностите на прокурора за следствие против основния прокурор, не е конституционно търпимо, защото се основава служба само с оглед личността на обвинения, а това е неприемливо в една правова страна, се споделя в писмото.

От КСБ показват, че с въвеждането на нова фигура - „ Контрол върху дейностите на прокурора за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор “ в законопроекта, се цели основаване на паралелна конструкция в самата прокуратура. Тя е съответно за следствие на основния прокурор и неговите заместници, т.е. за шест или седем лица се планува да има специфичен ред за следствие, което изрично е в нарушаване на Закона за нормативните актове. Възниква и въпросът кой ще управлява контролиращия прокурор?

В претекстовете на законопроекта не е ясно посочено за какво срокът за следствие на закононарушение, осъществено от основен прокурор, е две години. Не е посочено, в случай че в този период следствието не завърши и „ проверяващият прокурор “ се възвърне на заеманата преди този момент служба, по какъв начин се действа при липса на други искащи да проверяват основния прокурор.

В писмото си до Европейския парламент от Камарата на следователите показват, че препоръчаният законопроект има и редица други дефекти, които ще се отразят негативно на наказателния развой. Така да вземем за пример, в случай че бъде въведена фигурата „ лице, направило известие за осъществено закононарушение “, тя би утежнила така и така тромавия процесуален ред.

Законопроектът вкарва и основанието за обжалване на постановлението за отвод от формиране на досъдебно произвеждане за осъществено тежко закононарушение пред съда да е на две инстанции. От КСБ показват, че сходен надзор би иззел конституционно избраните функционалности на прокуратурата, би натоварил несъразмерното съдилищата и прокуратурите, а резултатът ще е скъпо и забавено правораздаване.

Относно частта от законопроекта, предвиждаща изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, касаеща опциите за избор на членове на Висш съдебен съвет от квотата на Народното събрание, съгласно Камарата предлагането да не може да се избира сред настоящи съдии, прокурори и следователи, а единствено сред „ хабилитирани учени по правни науки, юристи и други адвокати “, не са обосновани. „ Освен, че по този начин дефинирана въпросната норма би била дискриминационна, това няма да докара и до по-добра работа на Висш съдебен съвет, няма да реши и вътрешните проблематики “, безапелационни са от КСБ.

В умозаключение се обръща внимание на управлението на Европейския парламент и европейските депутати, че по този начин препоръчаният законопроект съдържа редица противоконституционни правила. Приемането му ще опонира и на цялото законодателство, а задачите, които той може да извърши, са само и единствено политически.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!     

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР