Камарата на представителите на САЩ одобри в петък, 1 април,

...
Камарата на представителите на САЩ одобри в петък, 1 април,
Коментари Харесай

Битка за легализиране на канабиса в САЩ

Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди в петък, 1 април, законопроект, който ще декриминализира канабиса на федерално равнище.

Законопроектът към момента би трябвало да бъде утвърден от Сената – което не наподобява оптимистично – само че е ясно, че политиката има извънредно мощна поддръжка от обществеността.

Законът MORE (Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement) ще извади марихуаната от федералния лист на следените субстанции и ще добави федерален налог върху продуктите от канабис. Той също по този начин се стреми

да анулира някои исторически присъди за закононарушения, свързани с канабиса, и да преразгледа присъдите за минали федерални обвинявания за канабис.

Законът MORE беше признат в Камарата с 220 гласа против 204. Гласуването беше главно по партийна линия, като преобладаващото болшинство от гласовете срещу (202) пристигнаха от републиканците. Само двама демократи споделиха „ не “ на законопроекта.

Надеждите актът MORE да бъде признат в Сената обаче не са прекомерно огромни. Камарата на представителите одобри версия на същия законопроект и през декември 2020 година, само че оттогава документът отлежава в Сената. В момента демократите управляват 48 места, а републиканците - 50 места. Предполага се, че законопроектът и тук също няма да мине по партийна линия.

Декриминализирането на канабиса е политика, мощно желана от популацията на Съединени американски щати. Проучване на Pew Research от 2021 година откри, че

60% от американците считат, че канабисът би трябвало да е легален както за здравна, по този начин и за развлекателна приложимост,

до момента в който 30% настояват, че би трябвало да е легален за здравна приложимост. Само 8 % споделят, че канабисът не би трябвало да е легален за приложимост от възрастни.

Много американци виждат икономическия капацитет от декриминализирането и облагането на канабиса, тъкмо както се действа с алкохола. През последните години се следи възходящ брой хора, недоволни от несполучливата „ война против опиатите “, която е засегнала непропорционално цветните общности и общносттеи с ниски приходи.

„ Не се заблуждавайте: това е законопроект за расова правдивост. Става дума за хилядите цветнокожи хора, които седят в пандиза за закононарушения, свързани с марихуана, до момента в който други печелят.

Става дума за коригиране на вредите от войната против опиатите върху общностите и фамилиите в цялата страна. Благодаря на всички, които направиха този ден вероятен и приканвам сътрудниците ми да одобряват експедитивно съпътстващия законопроект в Сената “, сподели в изказване конгресменът Барбара Лий, представител на демократите за Калифорния.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР