Камарата на представителите на САЩ гласува във вторник да порицае

...
Камарата на представителите на САЩ гласува във вторник да порицае
Коментари Харесай

Коя е Рашида Тлаиб, защо палестинско-американският депутат беше порицан?

Камарата на представителите на Съединени американски щати гласоподава във вторник да порицае своя единствен палестинско-американски народен представител, Рашида Тлайб, за нейните мнения по отношение на войната Израел-Хамас.

Резолюцията, която беше подкрепена от към 22 членове на нейната Демократическа партия, твърди, че Тлаиб е „ промотирала подправени разкази “ по отношение на офанзивата на Хамас на 7 октомври в Израел, която умъртви повече от 1400 души. Тя също беше упрекната, че желае „ заличаване на Израел “ – обвиняване, което тя отхвърли.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Третият републикански президентски спор на Съединени американски щати през 2024 година: Ето какво да се чака Камарата на представителите на Съединени американски щати гласоподава да порицае Рашида Тлаиб поради мненията за войната сред Израел и Хамас Юсеф Салаам е определен без опозиция в централен регион на Харлем в Съединени американски щати Съединени американски щати споделят, че не поддържат израелската „ повторна окупация “ на Газа след война завършек на списъка

И по този начин, коя е Рашида Тлаиб, за какво тъкмо тя беше „ цензурирана “, какво значи това и какво се случи на напрегнатата среща, която приключи с приемането на резолюция против нея?

Защо Tlaib беше охулен?

Редкият избор откри проблем с това, че конгресменката демократ прегърна лозунга „ От реката до морето Палестина ще бъде свободна “ – пропалестинско скандиране, което притегли вниманието на Израел и неговите поддръжници на Запад. < /p>

В него се твърди, че лозунгът „ е необятно приет като геноциден апел към принуждение за заличаване на страната Израел и нейния народ “.

Tlaib отбрани лозунга, като сподели, че е „ упорит апел за свобода… и спокойно битие, а не гибел, заличаване и ненавист “.

По време на дебата тя дружно със своите прогресивни сътрудници в Камарата повтори апела за преустановяване на огъня, защото израелската военна атака умъртви над 10 000 палестинци, доста от които деца, за един месец.

„ Палестинците не са за еднократна приложимост “, сподели прочувствено Тлайб.

Тлаиб беше изострен критик на израелското държавно управление за отношението му към палестинците и преди този момент призоваваше за преустановяване на помощта от Вашингтон за Израел, в това число 3,8 милиарда $ годишна военна помощ.

Тя осъди израелската бомбардировка на Газа, която умъртви извънредно доста цивилни, само че също по този начин неведнъж осъди смъртоносната офанзива на въоръжената формация Хамас.

Но нейната приложимост на думата „ опозиция “ след офанзивата на Хамас беше подчертана от политиците, които показаха резолюцията. Тя твърди, че „ задушаващите, дехуманизиращи условия “ в палестинските територии могат „ да доведат до опозиция “.

Кой е Рашида Тлайб?

47-годишният политик и юрист от Демократическата партия е три мандата конгресменка от Демократическата партия и сега служи като представител на 12-ти конгресен окръг на Мичиган.

Тя е първата жена от палестински генезис в Конгреса и, дружно с Илхан Оман, една от първите две мюсюлманки, определени в Конгреса.

Тлаиб и Омар са членове на „ The Squad “, неофициална група от прогресивни членове на Конгреса, която включва Александра Окасио-Кортес наред с други.

Тя е родена в Детройт в фамилията на палестински имигранти от работническата класа и към момента има семейство на Западния бряг, окупиран от Израел.

Какво значи да бъдеш цензуриран?

Приемането на резолюция за съмнение против член на Конгреса е сериозна форма на публично обществено предизвестие, което се преглежда като последно средство и е една стъпка под изключването. Но в последно време се употребява по-често и по пристрастни способи.

Тлайб избегна неодобрение в друга резолюция предходната седмица, подадена от републиканката Марджъри Тейлър Грийн, която я упрекна в „ водене на въстание “ на Капитолийския рид поради говорене на пропалестински протест.

47-годишният народен представител стана вторият член на органа, който получи цензура тази година, след Адам Шиф от Демократическата партия, който през юни одобри резолюция против него поради недоволствата на републиканците за отношението му към Тръмп- Разследване на Русия.

Исторически видяно, порицанието е необичаен ход, като Конгресът е порицал единствено 25 членове преди Tlaib през цялата си история.

Първото неодобрение датира от 1832 година, когато конгресмен беше охулен за засегнатост на оратора по време на спор.

Илхан Омар също беше публично предизвестена – само че не и порицана – през февруари, когато републиканците гласоподаваха за резолюция за отстраняването й от комисията по външни работи на Камарата на представителите поради рецензиите й към Израел.

Политическите разделения

Значителен брой демократи гласоподаваха срещу Тлайб, до момента в който шепа републиканци гласоподаваха в нейна изгода, показвайки политическо разделяне по сензитивния въпрос.

Окончателното гласоподаване беше 234 против 188 и 22-ма демократи от Камарата на представителите, в това число Джим Коста от Калифорния и четирима представители от Флорида, гласоподаваха да осъдят Тлайб. Трима демократи и един републиканец гласоподаваха присъстващи. Четирима републиканци гласоподаваха срещу резолюцията, значително заради свободата на словото.

Еврейският демократ Брад Шнайдер, който гласоподава срещу Tlaib, сподели, че признава правото й на свободно изложение и счита порицанието за несъвършено, „ само че за жалост това е единственото налично средство за публично неодобрение на рисковата дезинформация и клюки “, които Tlaib употребява. < /p>

Демократът Джейми Раскин, който отбрани Tlaib, сподели, че резолюцията унижава конституцията на Съединени американски щати и „ обезценява смисъла на дисциплината в този орган за хора, които фактически правят непозволени дейности като рушвет, машинация, принудително нахлуване и по този начин нататък “.

В тирада пред представителите Тлайб се отбрани, като сподели, че „ няма да бъде накарана да мълчи и няма да ви разреша да изопачите думите ми “.

Тя сподели, че нейната рецензия постоянно е била ориентирана към държавното управление на Израел и неговото управление под премиера Бенямин Нетаняху, а не против еврейския народ.

„ Идеята, че критикуването на държавното управление на Израел е антисемитско, основава доста рисков казус. И беше употребявано, с цел да заглуши разнообразни гласове, говорещи за правата на индивида в нашата нация “, сподели тя.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР