Камарата на архитектите в България поиска прекратяване на конкурса за

...
Камарата на архитектите в България поиска прекратяване на конкурса за
Коментари Харесай

Архитекти искат прекратяване на конкурса за площад Св. Неделя

Камарата на архитектите в България изиска преустановяване на състезанието за план за възобновяване на централния столичен площад „ Св. Неделя “.

Архитектите считат, че формата на състезанието не би трябвало да бъде лимитирана, а да бъде изработен обществен, отворен, интернационален конкурс, сподели заместник-председателя на Камарата на архитектите в България – арх. Петкана Бакалова и изясни:

„ Ние поставихме настояванията си към Община София – по този начин, както е по закон. Тъй като поръчката беше оповестена като стеснен конкурс със следните условия – милион и половина оборот на компаниите за последните три години от планиране, от които 750 хиляди оборот от планиране на площадни пространства, 25 хиляди квадратни метра проектирани площади за последните три години и 15 души средносписъчен личен състав последните три години, поддържани от компанията. Това първо са стопански условия. След като изпратихме писмо до Столична община, те понижиха изискванията, само че самата форма на състезанието не ни удовлетворява. Трябва да бъде изработен обществен, отворен, интернационален конкурс, който даде еднакъв достъп на българските архитекти – те са над 4 хиляди, и на европейските и международните такива, сподели арх. Петкана Бакалова.

По отношение на настояването да се разгласят две обособени процедури – за идейна идея и за работен план, арх. Бакалова разясни:

„ Когато по света се афишират сходни състезания или се канят проектанти, доста постоянно идейната фаза се създава от млади архитекти, които имат към момента неизчерпано въображение. Следваща фаза – в случай че архитектът, който е спечелил състезанието, не успее да образува екип и да отговори на идващите условия, тогава се прави асортимент на компания, към този момент с стопански критерии. Дават се две благоприятни условия – създателят да продаде авторските права или пък да вземе присъединяване в идната фаза, само че към този момент екип, който може да се оправи “.

Арх. Бакалова разяснява и обстановката към ремонта на на ул. Граф Игнатиев “ и площада пред църквата „ Св. Седмочисленици “, провокирал съществено гражданско неодобрение. Не толкоз визията, колкото неналичието на спор и публично разискване за „ Св. Седмочисленици “ е по-сериозният проблем, счита тя.

„ Там планът е извоюван и предоставен след архитектурен конкурс. Така се състезават концепциите. Работният план е извънредно акуратен с доста елементи и детайлности. Самата процедура е написана по същия метод. За пръв път виждам да се изпълнят мострени сектори и след приемане на мострения сектор, да се изпълнят останалите пространства. Там казусът е главно в контрола по време на осъществяването. И другото, това, което най-много възмути жителите – визията на площад „ Св. Седмочисленици “. По принцип нашия закон за публични поръчки не допуска проектантът да уточни точния материал преди осъществяването на поръчката. Проектантът дава размерите, износоустойчивост, параметри – бетонови или натурален камък, само че точна визия… Аз видях по какъв начин са го указали сътрудниците – три нюанса на самите плочки. Това, което беше обещано като илюстративна концепция, не наподобява тъкмо по метода, по който наподобява сега. По-сериозният проблем обаче е неналичието на спор за „ Св. Седмочисленици “, съобщи БНР.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР