Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява за два нови

...
Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява за два нови
Коментари Харесай

Архитектите настояват за два нови закона за устройството на територията

Камарата на архитектите в България (КАБ) упорства за два нови закона вместо досегашния Закон за устройство на територията от " руски вид ".

На конференция ръководителят на Камарата арх. Борислав Игнатов посочи, че този закон е морално стар и би трябвало да се мисли за смяна в неговата философия, тъй че проектантите и вложителите да не вървят от гише на гише, а както е в Македония - всичко да става по електронен път чрез електронна система за издаване на разрешителни за градеж.

В Македония през 2014 година за седем месеца и против 200 хиляди евро е основана такава система, с помощта на която се отстранява в пъти капиталовата тежест. Така в Македония се отчитало ужасно облекчение на работата и взрив на вложенията и строителството в цяла Македония.

Игнатов изясни, че сега Законът за устройство на територията се пробва да опише всичко, което е позволено, а останалото е неразрешено. " Това е неверен метод ", установи Игнатов. По думите му верният метод е той да бъде със забранителен темперамент - т.е. да опише всичко това, което е нездравословно за обществото.

Закон за устройство на територията е претърпял 76 промени за 16 години и на процедура е привършен, безапелационен е Игнатов. По думите му разрешението за градеж се е трансформирало в рубикон, който разделя проектирането от строителството, а контролът вместо да е в частта на строителството, се насочвал към капиталовият план.

Така се стига до парадокса без знанието на проектанта да се вършат промени в капиталовите планове, които заплашват човешкия живот. Български патент бил и самостоятелният контрол над капиталовия план.

Според арх. Мартин Христов, заместник-председател на УС на Камарата на архитектите в България е неприемливо изпъждането на архитекта от процеса на строителството.

Мартин Христов разяснява още, че с цел да получат позволение за градеж от вложителите у нас се изискват над 170 документа, до момента в който в Германия се попълнят 19 бланки.

Христов даде и образец - сподели документите, нужни за позволение за градеж в Германия и тези, които се изискват в България.

 Снимка 306353
Източник:

На фотографията се вижда разликата в размера на мечтаната документи - в ръка си Борислав Игнатов държи директория с документите, които се търсят в Германия, до момента в който на трибуната пред него в класьори са подредени документите, които се изискват за градеж у нас.

Христов акцентира и че тези документи са нужни са изкарването на позволение без значение от обекта, които се строи.

Председателят на Камарата арх. Борислав Игнатов камарата съобщи, че КАБ ще упорства за разработване на два нови закона, регулиращи проблемите в сектора, защото Закон за устройство на територията към този момент е привършен. Така те оферират да се раздели устройственото от капиталовото обмисляне в два закона, които да са къси и ясни. Камарата към този момент е проучила непознатият опит в тази тенденция, който демонстрира, че в центъра на вниманието е вложителят, а не администрацията. На процедура в този момент проектантите са отстранени от процеса на строителство и приемане на постройката.

Според арх. Емил Жечев генезисът на този проблем е наименуван администрация и идва от събитието, обвързвано с лавинообразно увеличение на общинските администрации. Така щатът на общинските чиновници е повишен осем пъти като по този метод се превръщали " политически хранилки ".

Жечев уточни, че е належащо понижаване на броя на плановите елементи - на четири. Проблем представлявало и консервационно-реставрационните работи и опазването на културното ни завещание. Тези действия също се водят градежи в Закон за устройство на територията, а философията на запазване на културното завещание е напълно друга - изисква работа на ръка и документ за майсторство.

У нас няма нито една строителна компания, която да покаже, че има експерти във връзка с работа с метал, дърво и елементи. Работата в археологическите обекти следва да бъде извадена от термина градеж. От камарата упорстват за регистрационен режим в капиталовото планиране.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР