Към завършване е третата седмица от царстването на Омикрона. Няма

...
Към завършване е третата седмица от царстването на Омикрона. Няма
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов: Сценарият за вторичен пик е нестабилен

Към довеждане докрай е третата седмица от царстването на Омикрона. Няма супер пожар. Трендът на повишаване на новите случаи - пречупен. Трендът на повишаване на заетостта на леглата в лечебните заведения - пред изкривяване. Тренд на повишение на смъртността - непречупен. Той ще се пречупи финален. Състоянието е съгласно упованията. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Зададената траектория на обществената система е да няма супер пожар, да няма претъпкани лечебни заведения, да няма цялостен локдаун. Пречупване на тренда на напредък на записаните нови случаи дневно - пречупен в планувания период. Базовото репродуктивно число и през днешния ден е 1.00. Остава да падне под 1 и фиаското на Омикрон в България ще е цялостно. Сценарият второстепенен пик - неустойчив в сегашния миг. Посока на напъните - да бъде държан неустойчив.

Състоянието на нещата в лечебните заведения - системата върви по заложената траектория: няма претъпкани лечебни заведения. Очакваният напън върху здравната система се случва и ще продължи, обаче са налице признаци, че сме достигнали максимума на натиска. Пречупването на тренда наближава.

Тоталният локдаун. Зададена траектория на обществената система: да мине през вълната без налагане на цялостен локдаун. Системата се движи по заложената траектория.

Трендовете се пречупват съгласно прогнозите.

Няма ексцесивни ограничения, има ограничения единствено там, където се постанова. Започва намаляване на ограниченията там, където те са си свършили работата. Тук не трябва да се бърза. Важното е да не изпуснем шарана. Спряхме повишаването на новите случаи измежду зима. Ще бъде грехота да изпуснем този триумф.

Смъртността - и тук системата се движи съгласно упованията. Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да стартира да става във втората половина на февруари.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР