Към януари т.г. в САЩ е имало инсталирани 28 185

...
Към януари т.г. в САЩ е имало инсталирани 28 185
Коментари Харесай

Биткойн банкомати никнат навсякъде из САЩ


Към януари т.г. в Съединени американски щати е имало конфигурирани 28 185 банкомата за биткойн, сочат изследвания
(снимка: CC0 Public Domain)

Мислите ли, че има смисъл да се влага в биткойни? А не мислите ли, че това си е чисто умозрителен бизнес и най-после „ балонът ” ще гръмне? Няма значение какво мислим. Докато някои се чудят, някой прави вманиачен бизнес. В редица магазини в американските щати Монтана, Каролина и Ню Йорк стърчат блестящо осветени биткойн банкомати. Там клиентите могат да купуват или продават цифрова валута, а от време на време дори да вземат пари в брой.

Биткойн банкоматите се умножиха бързо из Съединени американски щати през последната година. Стимул за това е лудостта по търговията с криптовалути, която изпрати цената на биткойн над 58 000 $. Оператори на вериги павилиони са конфигурирали хиляди банкомати, а съперниците им се пробват да ги настигнат, споделят шефовете на сходни вериги пред.

„ Просто допуснах, че има търсене и хората ще желаят биткойни на всички места ”, споделя създателят на Quad Coin Марк Шойкет, който е дохвърчал до Монтана, откакто „ сканирал ” къде има „ пустини ” в картата на биткойн банкоматите. По време на едноседмичното си пътешестване Шойкет намерил седем подобаващи места за инсталиране на машини. Сред тях е магазин, който продава цигари, сокове и дрънкулки. Няма предписание и няма ограничаване къде да се намират биткойн банкоматите – никнат на всички места.

Удивителен растеж

Към януари т.г. в Съединени американски щати е имало 28 185 банкомата за биткойн, съгласно самостоятелния проучвателен уебсайт Howmanybitcoinatms. Приблизително 10 000 от тях са конфигурирани единствено през предходните пет месеца.

Нарастващата известност на е главният мотор за новите съоръжения. Причините, заради които хората употребяват банкомати, вместо да правят транзакции онлайн, са най-различни. Някои избират заплащанията в брой, тъй като нямат банкови сметки. Други желаят да изпращат парични преводи в чужбина или желаят анонимност. Трети се усещат по-комфортно при взаимоотношение с физическа машина.

Ребека Уайт, 51-годишна инвеститорка в биткойни, която живее в региона на Питсбърг, прави по- и употребява биткойн банкомати, когато фамилията ѝ има спомагателни пари. „ Когато пазарим от хранителни артикули и останат 60 $, ще се спра на банкомата за биткойни ”, споделя Уайт, която работи в областта на нуклеарната енергетика.
още по тематиката
Някои машини оферират единствено биткойни, до момента в който други разрешават на клиентите да влагат в разнообразни цифрови валути. Малко биткойн банкомати в действителност могат да „ изплюват ” пари. Те костват повече от „ елементарните ” биткойн банкомати.

Таксите се движат от 6% до 20% от общата транзакция, споделя Памела Клег, шеф на CipherTrace – компания за финансови следствия и обучение в областта на криптовалутите. Таксите варират според от местоположението и оператора на банкомата.

„ Ръстът на пазара на банкомати даже не може да се назова леко нарастване – става дума за съвсем 45% нарастване ”, сподели Клег. „ Това е изумителен растеж ”.

Някои държавни организации в Съединени американски щати сигнализираха, че с сходни машини би трябвало да се внимава заради тяхната цена и капацитета за. Държавната комисия за следствие в Ню Джърси в детайли разказа някои от тези опасения в отчет от февруари, озаглавен „ Измами, подозрителни транзакции и съмнителни практики в павилионите за криптовалути ”.

И въпреки всичко никое от тези основание досега не е спряло растежа на промишлеността на биткойн банкоматите.

Надлъж и нашир

Вече има банкомати за биткойн във всички американски щати – като се изключи Аляска, съгласно онлайн картата на Coin ATM Radar. Появяват се по бензиностанции, магазини и заведения за хранене, крайпътни заведения и други

Базираната в Лас Вегас компания Coin Cloud разполага с 1470 машини в Съединени американски щати. Очаква, че до края на годината броят им ще доближи 10 000, съобщи основният изпълнителен шеф Крис Макалари. Въпреки опасенията, че пандемията може да навреди на бизнеса, пешеходният трафик в действителност се усили по време на блокадите, регистрира той.

Пир по време на чума

„ Очаквахме най-лошото, когато стартира Covid, само че се появиха заплащания по ограниченията за стимулиране и това оказа помощ много ”, сподели Макалари. „ Някои хора взеха тласъците и купиха с тях цифрова валута ”.

Чикагската CoinFlip е нараснала своята ATM мрежа от към 420 машини предходната година до 1800 в този момент, споделя изпълнителният шеф Даниел Полоцки. Транзакциите на банкомат съвсем са се утроили през този интервал. „ Има хора, които нямат банкови сметки или не обичат да ги употребяват ”, споделя Полоцки. CoinFlip таксува на клиентите 6,99%, когато купуват криптовалута, и 4,99%, когато продават.

Друга компания – Bitcoin Depot от Атланта – е нараснала броя на банкоматите си от 500 до над 1800 машини през последната година, споделя основният ѝ изпълнителен шеф Брандън Минц. Повечето клиенти са на възраст 25-40 години и намират машини, като търсят онлайн, споделя той.

General Bytes, която създава биткойн банкомати, краткотрайно свърши наличностите през предишното лято, когато търсенето внезапно скочи. Компанията е продала 3000 машини предходната година, 90% от които са отишли в Северна Америка, споделя създателят ѝ Карел Кьовски.

Е, не всеки банкомат притегля опашки от клиенти. Quad Coin е премахнала няколко от 200-те банкомата, конфигурирани предходната година, защото не са осъществили облага в границите на шест месеца. Едва шепа водачи на камиони са се спрели при биткойн банкомата в авто-музея Pioneer в Мърдо, Южна Дакота, с цел да употребяват машината, конфигурирана преди пет месеца, споделя притежателят Вивиан Сондер.

Производителят Coin Cloud предлага на Сондер по 200 $ на месец, с цел да държи машината, и от време на време изпраща хора за поддръжка чак от Рапид Сити, който е на над 200 км. „ Не разбрах за какво желаеха да сложат подобен уред тук ”, споделя Сондер. „ Това е сезонен бизнес в град с по-малко от 500 души ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР