Към вчерашния ден наблюдавахме поскъпване в цената на суровината, и

...
Към вчерашния ден наблюдавахме поскъпване в цената на суровината, и
Коментари Харесай

Експерт: Инфлацията в еврозоната може да бъде овладяна чрез отлагане за определен период на Зелената сделка

Към вчерашния ден наблюдавахме повишаване в цената на суровината, и то в границите на 4-5 $. Това се дължи на обстоятелството, че пазарите и тържищата изпитват боязън този спор да не навлезе в една по-сериозна фаза, която да докара до ограничение на количествата артикул. Светът и пазарите са доста разтревожени. Това сподели Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

Светът и пазарите са разтревожени от следващия боен спор. Три са разновидностите за развиване на спора, уточни той. „ Единият е нещата да останат в този размер. Това значи една сухоземна интервенция в линията Газа, което би оставило цените на равнища, сходни на тези, които виждаме през днешния ден. Вторият вид е да има една проксивойна сред Израел и един от доставчиците на пазара на недопечен петрол - Иран. В подобен случай евентуално ще забележим стойности на петрола малко под 100 $. Третият и най-лош вид е да забележим една районна война към Израел или прекъсване на танкери от Иран. Ще забележим високи стойности. Някои анализатори приказват за 150-160 $ ", изясни той.

Според него горивото няма да се стигне до 4 лв. за литър.

Инфлацията в еврозоната може да бъде овладяна посредством отсрочване за избран интервал на Зелената договорка. „ Суровините са една от главните аргументи за инфлацията в еврозоната. С новите условия, които всеки ден се бълват от страна на Европейска комисия, ще става все по-сложно ", акцентира Светослав Бенчев.

Около 60% от това, което се заплаща на бензиноколонката, са налози и такси. Цената на суровината е към 30% от цената на горивото. „ Производствените цени в България са най-ниски и те са с към 20 до 30 евроцента по-ниски в съпоставяне със страните от Европейски Съюз и с 6 до 10 евроцента по-ниски, в сравнение с в Румъния и в Гърция ", изясни специалистът.

Икономистът Владимир Сиркаров разяснява, че покачването на петролните котировки все още не е толкоз съществено. Сортът „ Брент " се търгува на цена към 90 $.

Според него най-мрачният сюжет би бил този, в случай че се премине към директна борба сред Израел и Иран.

„ Прогнозите са за 150 $. Икономическият напредък ще се намали до 1,7%. Агрегираните сметки са за 1 трилион загуба от неосъществен капацитет в стопански аспект. Ще има удари по съответни браншове като авиоиндустрията сигурно и интернационалната търговия, която към момента страда - веригите за доставки на интернационално равнище към момента не е възобновена ", добави Сиркаров.

Това би довело и до повишаване на инфлацията.

бТВ, „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР