Към средата на годината икономиката се възстанови до нивата от

...
Към средата на годината икономиката се възстанови до нивата от
Коментари Харесай

Руската икономика я очакват мащабни изменения

Към средата на годината стопанската система се възвърне до равнищата от края на 2021 година Вътрешното ползване се усили, кредитната интензивност се усили. От третото тримесечие обаче Банката на Русия предвижда закъснение на темповете на напредък. В допълнение, утежняването на външнотърговския баланс отслаби рублата, цените се покачиха. За да реши проблемите, регулаторът трансформира паричната политика.

Ускориха не на смешка

Навременната промяна на главния лихвен % и валутните ограничавания напролет на 2022 година помогнаха за ограничение на инфлацията. Отбранителната индустрия и възобновяване на новите райони осигуриха напредък на Брутният вътрешен продукт. В допълнение, стратегиите за заменяне на вноса в машиностроенето, енергетиката, осведомителните технологии и други браншове последователно дават резултати. Според Централната банка Брутният вътрешен продукт тази година ще нарасне с 1,5-2,5%. Министерството на финансите чака най-малко два %.

Вътрешното търсене се възвърне по-бързо от предстоящото, с помощта на основаването на вериги за доставки, навлизането на нови играчи на пазара и завръщането на някои остарели под други имена. Федералната митническа работа заяви, че вносът съвсем е достигнал размерите отпреди рецесията в стойностно и физическо изражение. Експертите означават и намаляване на суматохата в обществото. " Хората се приспособяват към настоящото предложение на артикули. Държавната поддръжка и пренасочването на производството към вътрешния пазар изиграха своята роля ", сподели Владислав Антонов, финансов анализатор.

Успоредно с потреблението нараства както корпоративното, по този начин и кредитирането на дребно. Това беше улеснено по-специално от намаляването на главния % и изобилието от преференциални стратегии. Делът на необезпечените потребителски заеми обаче нараства през последните месеци, което постанова стягане на паричната политика.

Руската стопанска система се подтиква и от преработващата индустрия, търговията на едро и осъществяването на държавни планове. Но има граници за всичко: Централната банка предизвестява, че напредъкът скоро ще се забави. " Постоянният растеж на държавните разноски ще завърти в допълнение инфлацията. По-нататъшното възобновяване изисква завръщането на вложителите и стабилизирането на рублата ", показва финансовият специалист Андрей Верников.

Обратна страна

Засилващото се вътрешно търсене усили нуждата от импорт. И износът е намалял. Рублата надлежно поевтиня. „ Слабостта на комерсиалния баланс води до по-високи цени на вносните артикули и съставни елементи, а производителите трансферират спомагателни разноски върху потребителите “, изяснява анализаторът Гюзел Проценко

Проучване на Центъра за бизнес проучвания към Националния проучвателен университет ВШИ сподели, че повече от половината компании са много подвластни от непознати материали и аварийни елементи. В минната индустрия въглищните предприятия са най-уязвими, до момента в който в преработващата индустрия текстилните и печатарските компании. Няма да е допустимо бързо да се реши казусът: единствено 10 % от фирмите са подготвени изцяло да преминат към домашни съставни елементи в границите на три години, а две трети - единствено отчасти.

Значителните военни разноски и намаляващите доходи от петрол и газ също подхранват инфлацията, прибавя Верников. " Каквото и да се приказва, европейският пазар е по-платежоспособен от азиатския. Заради отстъпките и по-ниските котировки сме изгубили част от приходите ", споделя той. Според Министерството на финансите през първата половина на годината Русия е получила 47% по-малко от продажбата на въглеводороди, в сравнение с през същия интервал на 2022 година

Хората към този момент усещат повишаването и го правят оценка над 10 %. Данните на ЦБ са за 5,0-6,5 %. " Традиционно се счита, че темповете на инфлация, следени от страната и популацията, се разграничават три пъти. Гражданите се основават на положението на портфейлите си и в някои случаи това е по-точно ", отбелязва Антонов. Проценко прибавя, че потребителската кошница на всеки обособен човек не съответствува с кошницата на “Росстат ” - отсам и разликата в цифрите. Във всеки случай инфлационните упования на популацията оказват мощно въздействие върху покупателното държание. Например, страхувайки се от внезапно повишаване на цената на дадена стока, хората се запасяват, което основава бурно търсене и усилва действителната инфлация.

Решение

Централната банка се пробва да ограничи цените посредством поправяне на главния лихвен %. Експертите предвиждат растеж от най-малко още един % до края на годината. Те се обръщат към предходни случаи. " Нямаше срив през 2022 година, тъй като процентът беше внезапно нараснал до 20%. В края на 2018 година цените се покачваха в очакване на нарастване на Данък добавена стойност през 2019 година, тогава тази техника също проработи: инфлацията беше единствено три % ", спомня си Проценко.

„ Би било добре да се вкара наложителна продажба на валутните приходи за експортьорите “, сподели Верников. Това би укрепило рублата.

Освен това разпоредбите за издаване на заеми ще бъдат затегнати, с цел да се понижи тежестта върху бюджета. Сега руснаците се предизвикват да икономисват. Заедно с лихвите порастват и лихвите по депозитите - в “Сбербанк ”, “Алфа-Банк ”, ВТБ и други В допълнение, доходността на облигациите на федералния заем нараства.

За битка с бюджетния недостиг се употребяват парични и фискални способи. Държавата понижи разноските през май и юни, а в края на годината бюджетът ще получи еднократен налог върху свръхпечалбите на огромните предприятия. Според изчисленията на регулатора сходна политика ще помогне за намаляване на вредите от световната неустойчивост и ще доближи целевите индикатори през 2024 година

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР