Към създадения Общонационален комитет за честването на 140-годишнината от Освобождението

...
Към създадения Общонационален комитет за честването на 140-годишнината от Освобождението
Коментари Харесай

Инж. Симеон Славчев се присъедини към Общонационалния комитет за честването на 140-годишнината от Освобождението

Към основания Общонационален комитет за честването на 140-годишнината от Освобождението на България се причислява и общинският консултант и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев. Комитетът ще координира и подкрепя деянията и мероприятията свързани с освобождението на България. Инж. Славчев е един от българите, които желаят да дадат своя принос за достойното отбелязване на годишнината.

" На 3 март 2018 година се навършват 140 години. Освобождението на България обгръща събитията свързани със основаването на българската държавност след 5-вековно османско господство. На тази дата е подписан Санстефанският кротичък контракт. Всички тези събития разсънват възприятие на горделивост и национализъм. Възхищение от националните достижения, обвързаност към България. А патриотизмът изисква безкористна и всеотдайна работа за самочувствието и добруването на народа и Родината. Това е положително дело, към което би трябвало всички да бъдем обединени и съпричастни ", споделя общинският консултант.

Общонационалният комитет излезе с послание към всички българи. Ето и целия текст:
О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

Скъпи сънародници
и другари на
България и българския народ,

Навършват се 140 години от Освобождението на България и възобновяване на нашата държавност.
На 24 април съветският император Александър ІІ с манифест афишира война на Османската империя.
На 22 юни съветската войска форсира Дунава, заема Северна Добруджа и на 27 щурмува Свищов.
Генерал Гурко с 12 000-та си армия, в която е включено и българското опълчение освобождава остарялата ни столица Търново, трансферира Балкана и освобождава Стара Загора.
Но победния взлом е спрян от 40-хилядната войска на Сюлейман паша.
Брянският и Орловският полкове, дружно с по този начин наречената желязна батарея се окопават на прохода Шипка, дружно с 5-хилядното българско опълчение....
Останалото го знаете от великото стихотворение на Иван Вазов -
„ О, Шипка! "...
Българи и другари на България, ние в никакъв случай не ще забравим героизма на всички, които изковаха успеха на нашето Освобождение!
Решихме по отговарящ, заслужен метод да отбележим 140-я празник на тази освободителна за България война.
Учредихме Общонационален комитет, който да координира и подкрепя деянията и мероприятията, свързани с честването на нашето Освобождение във всички кътчета на Родината ни.
Предвиждат се изложения, издаване на книги, конференции, тържества с присъединяване на известни актьори, писатели и публични дейци, реновиране на паметниците, издигнати в чест на починалите гренадири, сержанти, офицери и български опълченци.
Обръщаме се към Вас, скъпи сънародници, у нас и в чужбина, другари на нашия народ, да съберем нужните средства, с цел да отбележим почтено и гордо свободата, на която се радваме 140 години.

Открихме сметка в Банка ДСК: 02/0000000024835866
IBAN: BG 92STSA93000024835866
BIC: STSABGSF

Даренията могат да бъдат в лв., евро, долари, рубли.
Разчитаме на Вашата поддръжка!

В края на 2018 година ще издадем книга на донорите, където ще публикуваме прецизен доклад и имената на всички, дали своята милостиня за това свято, благородно и всенародно дело - честване на 140 години от Освобождението.
Да бъдем дружно, както това са сторили нашите опълченци и съветските освободители на именития връх Шипка в името на Свободата на България!

Общонационален комитет за честването на 140-годишнината от Освобождението на България

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР