Към празника се присъедини и голяма група туристи от Индонезия,

...
Към празника се присъедини и голяма група туристи от Индонезия,
Коментари Харесай

Грейна коледното дръвче в Стария Пловдив


Към празника се причисли и огромна група туристи от Индонезия, водена от посланика в България

От нощес на Лапидариума в Стария град блестят светлините на живото коледно дърво. С ритуалното им запалване се дава началото на обичайните празници „ Светлина и вяра в Стария град “, символизиращи вярата, добротата, вярата и толерантността.

За десета поредна година, Общински институт „ Старинен Пловдив “ събра своите другари, сътрудници, поданици и посетители на града, измежду които бяха заместник-кметът Пламен Панов, ректорът на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ проф. Тони Шекерджиева – Новак, представители на етническите общности в Пловдив: Алекс Леви от еврейската, Ахмед Пехливан от турската, доктор Ахавни Кеворкян от арменската и Кочо Иванов от ромската общественост.

 Към празника се причисли и огромна група туристи от Индонезия, водени персонално от Н.Пр Посланика на страната в България. Музикалните домакини на вечерта – надарените възпитаници от Формация за достоверен фолклор „ Куклици “ към Център за поддръжка за личностно развиване – Общински детски комплекс – Пловдив, донесоха доста наслада с осъществяванията си, които започнаха откакто завърши противоположното преброяване и светлините на коледното дърво осветиха историческото място.

„ Преди 10 години с тогавашния шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “ госпожа Амелия Гешева, засадихме това коледно дърво, което тогава беше не по-високо от 60 см. И ето, в този момент то пораства, продъжава да е живо, а традицията да палим светлините дружно е все по този начин жива към този момент 10 години! Надявам се, че ще продължи. Щастлива съм, че сме дружно! “, сподели на откриването на празника шефът на института доцент доктор Елена Кантарева – Дечева.

„ За първи път съм част от тази традиция, която дава начало на празниците „ Светлина и вяра в Стария град “. Вярвам, че думата „ вяра “ в слогана на празника има доста огромен смисъл – тъкмо тук в Стария град. Историята на нашия град е почнала някъде към Небет тепе. Тук на хълма и в подножието му са се намирали домовете на другите етноси – арменци, турци, роми и други. След толкоз доста години, ние продължаваме да сме на това място, и да сме дружно. Пожеланието ми за идващата 2023 година е да сме здрави, да сме все по този начин дружно, да се поддържаме, да се почитаме както до момента, а Пловдив да продължава да бъде образец за град на толерантността и устойчивото развиване “, сподели заместител – кметът Пламен Панов.

„ Не знам дали разбирате какъв брой се вълнувам! Вече 10 години пристигам тук, с цел да създадем една магия. Магията е вътре в нас, само че е хубаво да я раздаваме! Нека да се радваме и да се усмихваме и в Пловдив да живеят щастливи и усмихнати хора. Благодаря на пазителите на Стария град – ОИ Старинен Пловдив. Благодаря, че пазите искрицата! “, показа своето  неспокойствие и доктор Ахавни Кеворкян.

Празниците не престават и през идващите дни. На 05.12.2022 година (понеделник), в 17:30 ч., пл. „ Римски стадион ” ще има разкриване на документална галерия „ Вратите на вярата ”, отдадена на религиозните храмове в Пловдив и района. На 08.12.2022 година (четвъртък), в 18:00 ч. в Балабанова къща е откриването на галерия Christmas Treasure/„ Коледно богатство “, която показва чешка стъклена коледна декорация, взаимно с Чешкия център в София. На 10 и 11.12.2022 година (събота и неделя), в 11:00 ч. в Къщата на доктор Стоян Чомаков – непрекъсната експозиция на Златю Бояджиев ще има Арт работилница „ Създай самичък Коледа ” – разработване на коледни играчки и украси за елхата в къщата на доктор Стоян Чомаков. Ментор е Валя Ангелова от Общински институт „ Старинен Пловдив ”. Начална възраст: 6 години, дълготрайност – до привършване на материалите. На 15.12.2022 година (четвъртък), в 17:00 ч. в Къщата на Верен Стамболян ще се открие Традиционна коледна галерия на студенти от факултет „ Изобразителни изкуства ” към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамaндиев ”- Пловдив. На 16.12.2022 година (петък), в 18:00 ч. в Малка базилика е Коледния концерт на Академичен разбъркан хор „ Гаудеамус “ към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив. На 17 и 18.12. 2022 година (събота и неделя), в 11:00 ч.в  Балабанова къща – пруст ще има Арт работилница „ Магията на стъклото ” – разработване на стъклени коледни играчки и декорация за елха с наставник: занаятчия Иван Станев, основател на първото в България „ Стъклодувно ателие ”. Начална възраст: 6 години, дълготрайност: до 15:00 ч. На 17.12.2022 година (събота), в 16:00 часа, в Балабанова къща е Концерта на гениите от къща за музикални магии „ Дивизи ” с типичен музикални творби, коледни песни и изненади. На 19.12.2022 година (понеделник) в 17:30 часа, в Епископската базилика на Филипопол е представянето на документалния филм за именитата тенисистка Цвети Пиронкова  „ Цвети – пътят към една фантазия ”, режисьор Боряна Петрова, продуцент арх. Теофана Михова. Финалът е на 22.12. 2022 година (четвъртък), в 18:00 ч. в Епископската базилика на Филипопол, когато ще чуем Коледен концерт на девическа хорова групировка „ Евмолпея “. Всички събития са с вход свободен.

Общински институт „ Старинен Пловдив “ дава на всички искащи опция да си създадат и празнични фотосесии измежду коледните пейки в Къщата на доктор Стоян Чомаков – непрекъсната експозиция на Златю Бояджиев, Балабанова къща и къща Хиндлиян (в рамките на работното време на обектите).
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР