Към полунощ на тази събота броят на починалите вследствие на

...
Към полунощ на тази събота броят на починалите вследствие на
Коментари Харесай

2019-nCoV досега - 259 жертви, 11 791 болни, коронавирусът стигна и до Швеция

Към среднощ на тази събота броят на умрелите в резултат на новия ковид в Китай повишен до 259 души, а общо болните все още са 11 791. Това заяви Дъргавния комитет на КНР в постоянното си информационно официално съобщение, популяризирано ежедневно по тематиката, съобщи Интерфакс.

През миналото денонощие броят на инфектираните в страната се е нараснал с 2021, на умрелите – с 46, 45 от които са в провинция Хубей – епицентър на вирусното огнище.Под наблюдаване са 17 998 души, които са със подозрение, че са са инфектирани със смъртоносната болест.

243-ма са изписани след извършено сполучливо лекуване.

Извън континенталната част на страната са регистирарни 30 случая на новата пневмония в Хонконг, 7 – в Макао, 20 – в Тайван.

Снощи стана ясно, че 2019-nCoV е стигнал и до Швеция. В град Йоншьопинг е доказан първи случай на болен от ковид, оповестиха шведските здравни управляващи, представени от Интерфакс. Заболялата е млада жена, която се е завърнала от Ухан на 24 януари. Първоначално тя нямала никакви признаци, само че след това се свързала с доктор поради кашлица. Към момента положението не се прави оценка като тежко.

Испания също заяви за първи доказан случай на болест с вируса. Пациентът се намира на най-големия от Канарските острови, Ла Гомера. Мъжът и още четирима души са в изолираност и под наблюдаване на острова от четвъртък, откакто било открито, че са били в контакт с немец, диагностициран с вируса, уточни испанското здравно министерство.

Потвърдените случаи на ковид в Германия вчера станаха седем, откакто управляващите в провинция Бавария оповестиха, че пробите за вируса при шести чиновник в компанията за доставки на автомобилни елементи Уебасто са били позитивни. По-рано денем министерството на опазването на здравето удостовери, че дете на инфектиран служащ в Уебасто също се е разболяло.

Във Велкобритания заболелите са двама. Според известието на локалните управляващи болните са на особено лекуване, а Министерството на здравеопазването от своя страна интензивно се пробва да дефинира с кого са имали контакт, с цел да предотврати по-нататъшното разпространяване на заболяването.

Финландия също осведоми за един болен - става дума за китайски пасажер, дошъл от Ухан. Той е подложен в изолираност в болница в Лапландия, в северната част на страната. Още 15 души, за които се допуска, че са били в контакт с него, са под наблюдаване.

Във Франция в петък бе доказан шести случай на заразяване с новия ковид. Здравните управляващи оповестиха, че това е доктор от частна компания. Той е приет в болница в Париж.

В Италия потвърдиха  два случая на заболели от новия ковид. Става дума за двама китайски туристи в Ботуша. Премиерът на страната Джузепе Конте осведоми, че болните са приети в болница и са под карантина в болница в Рим. По думите му положението им се прави оценка като приемливо.

Също вчера Русия обяви за два случая на болни от новия ковид. Единият е в Забайкалието, а дргият -  в Тюменска област, осведоми вицепремиерът Татяна Голикова. По думите й и двамата заболели са жители на Китай. Състоянието им е устойчиво, без тежки клинични прояви и висока температура. Според съветски медии един от болните е пресякъл границата с Русия на 26 януари след едномесечен престой в Китай, а другият - на 28 януари.

В САЩ пък бе регистриран първият случай на заразяване с ковид на човек от човек в страната. Става въпрос за мъж, който се заразил с вируса на брачната половинка си. " Втори човек в щата Илинойс, който има позитивен резултат за новия ковид, е гражданин от Чикаго и е брачен партньор на първия доказан случай… ", съобщи шефът на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите Робърт Редфийлд.

Световната здравна организация (СЗО) към този момент разгласи световна паника поради новия ковид и прикани страните към координирани дейности за ограничение на разпространяването му. По думите на генералния шеф на организацията Тедрос Гебрейесус, СЗО има вяра във опциите на Китай да спре епидемията.

УНИЦЕФ пък изпрати 6 тона помощи за Ухан, в това число маски и защитни екипи за медицинския личен състав, борещ се с епидемията.

Междвременно американсските гиганти-авиопревозвачи American Airlines и Delta Air Lines съобщиха, че стопират всичките си полети от и до Китай поради епидемията на новия ковид.

Превод и редакция: iNews
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР