Към настоящия момент на територията на страната съществуват 21 специализирани

...
Към настоящия момент на територията на страната съществуват 21 специализирани
Коментари Харесай

Близо 500 деца се отглеждат в 21 специализирани институции

Към сегашния миг на територията на страната съществуват 21 профилирани и реформирани остарели институции, в които се отглеждат 495 деца и младежи. Данните бяха показани по време на интернационална конференция, отдадена на деинституционализацията на грижата за децата.

Институциите от остарял вид за деца и младежи с увреждания към този момент не съществуват.

В момента на територията на страната се дават 324 обществени услуги за деца и фамилии от нов вид с потенциал 10 659 места. Социалните услуги от резидентен вид, в които се дава 24-часова грижа са 303 с общ потенциал 3 360 места.

Реформата в системата за грижата за децата в България стартира през 2000 година с приемането на Закона за протекция на детето. В началото напъните на държавното управление и другите заинтригувани страни са ориентирани към развиването на превантивни ограничения и различни услуги за поддръжка на деца и родители за създаване на потенциала на системата за протекция, изясни заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова.

През 2010 година е призната и Националната тактика " Визия за деинституционализация на децата в България ", която слага фокус върху закриването на всички институции за деца в страната до 2025 година Към сегашния миг 94% от всички тези институции са закрити, регистрира Русинова.

Преди приемането на документа 7 587 деца са били настанени в 137 профилирани институции, уточни заместник-министърът. Тя има вяра, че научените уроци могат да бъдат предадени на доста наши сътрудници и да се търси метод, по който да се сложи основата на коренна смяна в грижата за децата.

" Ключът към сполучливата промяна е, че всички гледахме в една посока и това, че работихме доста ", добави Зорница Русинова. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР