Към МС създадохме и Медицински съвет, който да се занимава

...
Към МС създадохме и Медицински съвет, който да се занимава
Коментари Харесай

Медицинският съвет с доклад от 400 страници, разкри кои лекарства действат най-добре срещу коронавируса


Към Министерски съвет създадохме и Медицински съвет, който да се занимава повече с просвета, оферти, проучвания и разбори на ограниченията в света. Първият отчет към мен е подготвен, заяви министър председателят Бойко Борисов.

Проф. Коста Костов, началник на МЕС, изясни, че докладът  е към 400 страници, с три раздела, в който са прегледани рекомендациите към извънболничната помощ, във втория – към болничните заведения, а в третия – рекомендации за взимане на ограничения.

МЕС се сплотява към мнението, че приложените ограничения до момента са наложителни. Диагнозата на инфекцията с ковид се основава на PCR проби. Според съвета за реализиране на по-добри резултати е неотложно към подхванатите в този момент ограничения да бъдат подхванати спомагателни ограничения за другите категории лица – здрави, само че високорискови – да вземем за пример медицински лица на първа линия.

Днес ще преведем поетия ангажимент всички медицински и немедицински фрагменти на първа линия да получат чисто в допълнение заплащане от 1000 лева, което на процедура значи, че ще получат по 1537 лева с всички спомагателни осигуровки. Става въпрос за 1700 души в 34 лечебни заведения, което е 2 600 000 лева 3.4 млн. ще получат работещите в РЗИ, незабавните центрове и Националният център по заразни заболявания.

Критерият, по който са разпределени парите е когато в едно заведение има 5 заболели, тогава в допълнение заплащане получават 40 души. Когато болните са от 5-10, получават 70 души. Когато заболелите са над 10, в допълнение заплащане получават 100 души.

Този запас от 6 млн. лева ще нарасне през април, откакто в нови области има нови инфектирани от ковид, добави министърът на опазването на здравето.

Днес ще предложа на Министерски съвет да одобри план на решение, с което да утвърди контракт сред Министерство на здравеопазването и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лекарствения артикул хидроксихлорофин, както и азитромизин на таблетки. Това са медикаменти, които дават доста добър резултат при лекуването на вируса.

Георги Монеков, професор по фармакология в МЕС, заяви, че двата медикамента са точно тези, които дават положителни резултати в лекуването на вируса.

Няма спор сред МЕС и Оперативния щаб и те могат да седят на една маса, както виждате, добави министър председателят Бойко Борисов. „ Вчера през целия ден спорихме за тази ваксина за БЦЖ, и установихме че е изцяло противопоказно да се поставят тези ваксини на възрастни хора по време на пандемия “. Вчера се тествах за следващ път, че съм желал да удължа изключителното състояние, тъй като съм бил болен и съм желал да се скрия – цялостни нелепости!, заяви министър председателят.

Почти всички страни удължиха изключителните положения до април или средата на май, по тази причина предложихме и ние по-дълъг период. Ако Мутафчийски три дни поред каже, че болните понижават, тогава внезапно ще издърпаме ограниченията обратно и ще въведен по-охлабени.

Световната процедура е, че изолацията би трябвало да продължи, и по тази причина го вършим. По тази точка нямаме никакъв спор с професорското тяло и неговия дух, всички сме на едно мнение.

По тематиката проби – безусловно едно и също мнение – PCR е най-надежден. А когато се споделя „ няма запас “, не става въпрос, че нямаме пари, просто в света няма проби, посочи Борисов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР