Към момента са евтанизирани около 4 000 хиляди животни заради

...
Към момента са евтанизирани около 4 000 хиляди животни заради
Коментари Харесай

5 огнища на чума са потвърдени, козита на баба Дора продължават да са опасни

Към момента са евтанизирани към 4 000 хиляди животни поради чумата при козите и овцете. Официалните огнища са пет броя - това са пет села, в които са открити позитивни резултати. Това разгласи доктор Ивайла Давидова от дирекция ”Верификация на формалния надзор ” при Централно ръководство на БАБХ.
В селата Воден, Кости, Шарково, Крайново и Странджа чумата при козете и овците е доказана с проби както у нас, по този начин и във Франция.

В тези епизоотични огнища животновъдните обекти са към 40. Към момента няма други публично доказани огнища. Българска организация по сигурност на храните и нейните чиновници са формалните причинители на евтаназията на животните. Това са ветеринарни лекари магистри.

Хората, които са им скъпи помощници - въпросните роми, чиито фотоси обиколиха обществените мрежи, оказват помощ за тежката физическа работа при държането на животните и при изнасянето на труповете.

За разлика от протестиращите бранители на животните и политическите представители там на място, те са облечени в бели облекла и съблюдават всички ограничения за биосигурност, свързани с стерилизация, защитно облекло и ограничения за сигурност. Въпросните роми единствено оказват помощ на ветеринарните експерти. Те са обезпечени от общините. Без тях няма по какъв начин да се свърши работата, съобщи доктор Давидова.

Заболяването чума при дребните преживни животни е изключително рисково заболяване, което е в категория на биосигурност 3 и се употребява като биологично оръжие.

Стана ясно, че в днешния ден екипите са изтеглени, защото са възпрепядствани да довършат своята работа в селата Шарково и в село Крайново - замеряни са с тежки предмети, имало е и барикади.

Животните са изкарвани от дворовете и за пускани. Включително добилата известност баба Дора и нейните кози не престават да чакат евтаназия и не престават да съставляват заплаха.

Вирусът се придвижва и посредством предмети и обекти, които са били в контакт във въпросните огнища. Заради посягане върху сътрудниците - чиновници от БАБХ на място, и посягане и върху машините, с които се дезинфекцира, и те са изтеглени.

По въпроса с имунизациите стана ясно, че в Европейски Съюз няма употребена ваксина против това заболяване. Никой не може да си разреши лукса да направи такова нещо - имунизирано животно с жива ваксина е евентуален притежател, което ще трансформира страната в ендемична зона за това заболяване. Именно оттова най-вероятно е пристигнало болестта у нас. Обявяването на дадена територия за ендемична зона е обвързвано и с търговски рестрикции.

Стана ясно, че всеки предмет, всяко животно в контакт е евентуален източник на зараза. Труповете не се горят, общинската администрация дефинира място, уместно за задачата и животните се заравят там. Загробването на място е единственият вероятен вид.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР