Към момента, предвид нарастващата заболяемост от COVID-19 в страната и

...
Към момента, предвид нарастващата заболяемост от COVID-19 в страната и
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Здравната система е подготвена и работи безотказно в условия на COVID

„ Към момента, поради възходящата заболяемост от COVID-19 в страната и нахлуване на областите в разнообразни стадии от развиването на пандемичната вълна, краткотрайни противоепидемични ограничения са въведени със заповеди на шефовете на районните здравни инспекции в 24 административни региона. “ Това сподели министърът на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от „ Продължаваме промяната “ Венцислава Любенова дали поради повишаването на броя на случаите на COVID-19 страната е подготвена да се оправи с идната Коронавирус вълна и какви възможни ограничения ще бъдат подхванати.

„ На този стадий въведените противоепидемични ограничения са носене на защитна маска за лице, съблюдаване на физическа отдалеченост, хигиена на ръцете и работа от разстояние, където е допустимо “, добавя министър Сербезова.

Тя акцентира, че лекуването па заболели с COVID-19 се прави в структури по инфекциозни заболявания или друга конструкция по компетентност с лечебна устременост, според от проявената клинична симптоматика (пневмология и фтизиатрия, кардиология, вътрешни заболявания, ендокринология, педиатрия, неонатология, детска пневмология и фтизиатрия и др.) при условия на изолираност и съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

„ Пациенти, които в същото време имат и други болести, съгласно тежестта на болестта и нуждата от остро лекуване, могат да бъдат приети в болница в структури по инфекциозни заболявания с наблюдаване и лекуване от експерти по профила на болестта или в условия на изолираност в отделението по главното заболяване с консултация и следене от експерт по инфекциозни заболявания по отношение на коронавирусната инфекция; в случаите когато положението на болния от COVID-19 изисква интензивно наблюдаване и лекуване, то се обезпечава в изискванията на изолираност, в конструкция само че упойка и интензивно лекуване или в друга болнична конструкция е благоприятни условия за интензивно лекуване “, споделя още проф. Сербезова и акцентира, че здравната система е готова и работи към този момент трета година безотказно в изискванията на пандемия от COVID-19.

„ За сполучливото осъществяване на заложените в Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19 ограничения за надзор и отговор от значително значение е и присъединяване и поддръжката на държавното управление, всички обществени, стопански, туристически и други организации и структури, жителите. Надяваме се с общи и единни старания да успеем да предотвратим неподходящите последствия от COVID-19 върху живота и здравето на българските жители, както и върху обвързваните с обществото обществени, стопански и други действия “, приключва здравният министър.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР