Към момента нямаме информация от всички областни дирекции за някакви

...
Към момента нямаме информация от всички областни дирекции за някакви
Коментари Харесай

Проверките за Никулден засега не са установили нарушения при качеството на рибата

Към момента нямаме информация от всички регионални дирекции за някакви съществени или фрапиращи нарушавания. Но въпреки всичко днешният ден продължава, а и нормално през декември, към Никулден, рибата се употребява. Това сподели зам.-изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Галя Викьова по време на инспекция в столичен рибен магазин тази заран.

" При физическата инспекция, която беше направена органолептично, рибата, изложена на витрината, е с естествените индикатори за прясна риба. Според това, което виждаме, рибата се съхранява при нужните температурни условия, под лед, вършат се замервания с термометър във вътрешността ", изясни пред публицисти доктор Викьова. По думите ѝ бизнес операторите стават все по-отговорни и тяхното предпочитание е да предложат на българския пазар артикул, който да се хареса и да бъде употребяван от потребителите.

БАБХ прави непрекъснати и периодически инспекции, а към празниците те постоянно са засилени. Покрай Никулден се концентрират в рибните обекти, като се вършат взаимно и с Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури (ИАРА). При тях се гледат съпроводителните документите, с които рибата е пристигнала, търговски документи, декларация за генезис, може да има и декларация за първи улов. Санкциите при възможни нарушавания са от 2000 до 4000 лв..

Има няколко индикатора и характерности, по които потребителят може да разпознае дали една риба е прясна - бистра слуз по тялото, прилепнали лъскави люспи, бистри очи и хриле с прелестен розово-червен цвят.

Проверка откри, че цените на рибата на столичния " Женски пазар " за тазгодишния празник са 10,90 лева./кг за шаран, 8,30 лева./кг за чистена скумрия, 7,30 лева./кг за нечистена скумрия, 14,50 лева./кг за пъстърва, 8,00 лева./кг за хек, 8,30 лева./кг за мерлуза, 13,90 лева./кг за паламуд.

На пазар " Красно село " чистените шарани са по 19,20 лева./кг, а нечистените - по 14,80 лева./кг, котлетите от шаран костват 25,60 лева./кг, пресният лефер - 49 лева./кг, а чистената ципура - 24,80 лева./кг.

Никулден ще честват 186 457 българи, които носят имената: Николай, Никола, Кольо, Нико, Нено, Ненко, Никол, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Ния. От всички именици 134 075 са мъже, а 52 382 – дами, заяви Националният статистически институт (НСИ).

Никулден е един от значимите православни празници, отбелязва Национален статистически институт. Денят е отдаден на свети Николай Чудотворец, който се уважава като месия на пленниците и настойник на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Празнуващи през днешния ден са и 28 987 души, заети в бранш " Парично ходатайство ", и 3 606 души, ангажирани в рибния бранш.

 

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР