Към момента няма указания за въздушно третиранена лесопарк Хисарлъка срещу

...
Към момента няма указания за въздушно третиранена лесопарк Хисарлъка срещу
Коментари Харесай

Пръскането срещу борова процесионка трябва да стане по указания на специалистите, за сега не се налага

Към момента няма инструкции за въздушно третиранена лесопарк Хисарлъка против борова процесионка, обявиха кметът на община Кюстендил Петър Паунов и Анелия Алексова, основен специалист лесничей в община Кюстендил.Указанията се дефинират от Лесозащина станция Софияна база ежеседмични отчети от проучване, които се нанасят в таблици.

" Третирането би трябвало да бъде съгласно предписанията на експертите.Те са решили, че сега няма всеобща инвазия в Кюстендил, която да постанова отнасяне ", сподели Паунов и благодари на кюстендилци, които са алармирали през вчерашния ден в общината.

" Това не значи, че би трябвало да спрат разходките в Хисарлъка, само че част от животните би трябвало да се държат на мотив ", сподели още кмета.

Ежегодно се слагат феромонови уловки с плътност 1 брой на 100 дка.Кметът сподели таблица от 16 март, в която се вижда, че клонката за въздушна битка е празна.

Кметът напомни, че през 2013 година, когато община Кюстендил е пръскала против боровата процесионка, защото държавните масиви не сабили третирани, то след това процесионките от Богослов са слезли отново в Хисарлъка.

„ Няма заплаха за лесопарк „ Хисарлъка “, предизвестието е най-много към нашите съграждани и заплахата да получат тежки алергични реакции.
За миналата година нашите феромонови уловки са уловили на 1 132 декара 507 пеперуди “, сподели ощекметът на Кюстендил Петър Паунов.
Анелия Алексова обясни още какво се прави в целия интервал във връзка с боровата процесионка.
„ Характерното за нея е, че напредването на гъсениците става една след друга. Обследването се прави целогодишно, като минава през три етапа- етап яйце, гъсеница и какавида.Проверяеат се на 200 дка 19 дървета и се открива дали има съществуване на яйчени гнезда.Гъсениците слизат на земята през месеците март – април, като те могат да се срещнат от преминаващите през парка жители, казаАлексова,

" В тази връзка е и апелът ни, в случай че видите такива процесионки, не ги пипайте и не ги настъпвайте, тъй като могат да провокират алергични реакции “, уточниАнелияАлексова.

При подобен контакт се предлага неотложно измиване на ръцете и очите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР