Към момента няма пряка военна заплаха за България - в

...
Към момента няма пряка военна заплаха за България - в
Коментари Харесай

Президентът и премиерът остро осъдиха действията на Русия в Украйна

Към момента няма директна военна опасност за България - в това увери президентът Румен Радев. Президентът и министър председателят осъдиха остро дейностите на Русия в Украйна. България ще работи интензивно за своята отбрана в границите на НАТО.

Президентът Румен Радев и министър председателят Кирил Петков осъдиха пълномащабната интервенция на Руската федерация с нанасяне на удари по сериозна инфраструктура в Украйна.

" Това е безусловно неприемливо в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна страна - изрично неприемливо. Оценихме по данните на всички служби, че все още няма директна военна опасност за сигурността на Република България ", сподели Радев.



" Осъждаме остро, остро дейностите на Руската федерация, това е неприемливо. България ще бъде сътрудник, който може да се чака, че ще приказва с един глас с Европейски Съюз и с НАТО ", съобщи Петков.

Оценяват се рисковете за енергийните трасета.

" Оценяваме сега и държавното управление продължава да прави планове за рисковете, касаещи въздушните и морските пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае цялото ни общество. Тези разбори ще продължат и през днешния ден, и на следващия ден с търсене на всички вероятни разновидности, тъй че да няма спиране в енергийните доставки на газ, изключително значимо на нефт, доставките на храни, доставките на всички артикули от първа нужда, които витално ни касаят. Търсят се и се работи по всевъзможни различни трасета и доставки. В ход са действия, които да защитят България във връзка с киберсигурността. Изключително значимо - България няма да допусне и ще работи интензивно за своята отбрана в границите на НАТО ", сподели президентът Радев.

Кирил Петков съобщи: " От седмица и половина, откогато обявихме, се готвим с най-различни проекти, тъй че да има опция да лимитираме всичките опасности, които може да донесе съществуващата обстановка ".



След като въздушното пространство над Украйна е затворено, страната ни подхваща сухопътна евакуация на българи.

" Изключително значимо за нас е ориста на нашите сънародници в Украйна. Обсъдихме вероятните разновидности на деяние, всички задължения на съответните министерства тъй че ние ще създадем всичко допустимо тези наши сънародници да бъдат евакуирани. Искам да се обърна към всички българи в Украйна, също по този начин и към всички украински жители, които желаят да потърсят надлежно леговище в България - ние сме отворени ", сподели президентът.

" Приоритет номер едно е, несъмнено, извеждането на българите от Украйна с министерството на превоза организираме сухопътен превоз. Ще организираме с министерството на туризма бази, които да използваме българските хотели, тъй че да може да одобряваме този огромен брой от хора. Едновременно с това работим с Министерство на вътрешните работи и ДАНС да организираме бързо култивиране на данни на тези хора тъй че да можем да ги приемем ", сподели министър председателят Кирил Петков.



Министърът на външните работи Теодора Генчовска е разпоредила на българските дипломати от Полша, Румъния и Молдова да бъдат на граничните пунктове с Украйна, с цел да оказват помощ на сънародниците ни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР