Към момента няма присъствие на руски военни кораби в българската

...
Към момента няма присъствие на руски военни кораби в българската
Коментари Харесай

Емил Ефтимов: Руските военни кораби се изтеглиха от българската икономическа зона

Към момента няма наличие на съветски военни кораби в българската икономическа зона в Черно море.

Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, който дружно с министъра на защитата Тодор Тагарев участваха в честването на 100-годишнината на МБАЛ-Сливен към ВМА.

Адмирал Ефтимов разгласи, че съветските сили са се изтеглили след превантивните дейности на българския военноморски флот и НАТО.

" Ние засилихме наблюдението в тези морски пространства, по-късно се започнаха и ограничения в групов формат, т.е. беше издигнат въпросът на равнище НАТО, с цел да получим поддръжка на равнище на ситуационната информираност. Оттогава не сме следили влизане на съветски кораби и приближаване в тази зона ", посочи Ефтимов, представен от БНР.

Той разяснява и фрагментите по обезвреждането на дрона, открит край Тюленово. Припомняме, че на фотоси и видеоклипове по време на интервенцията се видяха двама души от екипа по обезвреждане- единият бе по потник, а след клатушкане падна в морето, а различен просто пушеше цигара.

Според Ефтимов фрагментите не са били удачни и изместили фокуса от високорисковата обстановка, в която се намирали военнослужещите. Все отново са се справили професионално и отговорно, счита началникът на защитата.

" Другата седмица съм във Варна, имаме мероприятия по Черноморието, ще приказваме с момчето. Ако заслужава премия - ще изпушим по една цигара с него и ще го наградим. Ако има нещо да го вършим, отново ще изпушим една цигара. Надявам се да си е направил персоналните заключения ", разяснява Ефтимов, а съдейки по думите му, евентуално не приема съществено рецензиите.

Относно произхода на дрона, Ефтимов уточни, че към момента се прецизира.

По-късно информация за изявлението му бе публикувана и от Министерството на защитата. " Когато се задействат такива екипи, има процедури и съответна подготовка. В дадената обстановка фотосите, които видяхте и вие, не даваха опция да се реши какъв тъкмо екип би трябвало да отиде на място ", изясни Ефтимов. Той е безапелационен, че военнослужещите са работили по отношение на нормативните условия, като са съкратили процедурите, с цел да бъдат на терен в удачно време. Според началника на защитата комплексните условия, при които са работели военните в тази ситуация, са наложили да не се употребяват общоприетите протоколи и защитни средства за обезвреждане на невзривени муниции.

Той уточни, че обстановката в Тюленово още се проучва. " Преценяваме в тази конюнктура какъв брой са съответни процедурите и времената за реакция, само че с цел да се понижат те, би трябвало да се усилят хората и оборудването. Това е обвързвано с вложения и ние ще ги създадем ", заяво Ефтимова. Той добави, че от началото на годината профилираните формирования от Българската войска са обезвредили над 40 невзривени боеприпаса от друг вид, открити на територията на страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР