Към момента не се налага отлагане по който и да

...
Към момента не се налага отлагане по който и да
Коментари Харесай

Каракачанов: Близо 70 млн. лв. сме предоставили за борба с COVID-19

Към момента не се постанова отсрочване по който и да е от модернизационните планове за ново въоръжение. Това сподели пред публицисти във Велико Търново министърът на защитата Красимир Каракачанов през днешния ден след тържественото отбелязване при съблюдаване на противоепидемичните ограничения на 142-рата годишнина на Националния боен университет " Васил Левски ".

" Към момента от нашия бюджет близо 70 милиона лв. сме дали на опазването на здравето за битка с COVID-19. Но има разноски, от които може да се откажеш, и разноски, които не би трябвало да спираш, и плановете за рационализация са такива " - акцентира той.

На въпрос за новите противоепидемични ограничения министър Каракачанов разяснява, че от две седмици курсантите във висшите военни учебни заведения са под карантина, с цел да бъде непокътнато здравето им в изискванията на пандемия.

" Като министър на защитата, аз се преценявам с рекомендациите, които дава основният доктор на въоръжените сили - началникът на Военномедицинската академия генерал-майор Мутафчийски ", акцентира той. По думите му би трябвало да се доверим на медицинските експерти и на хората, които всеки ден се борят с този проблем. " Министърът на опазването на здравето и лекарите на огромните лечебни заведения предложиха новите ограничения. Трябва да се доверим на експертите, а не на политиците или на слуховете в интернет ", уточни той.

Според Каракачанов няма нужда от военнополева болница в този миг, защото казусът не е дефицит на кревати, а с дипломиран медицински личен състав.

Обществото би трябвало да е наясно, че би трябвало да бъдем солидарни. По тази причина от седмици в системата на Министерството на защитата военнослужещи, преболедували COVID-19 и сполучливо излекувани, бяха призовани да подаряват кръвна плазма и те го вършат с ясното схващане, че могат да оказват помощ.

Наред с това към 40 души от военните формирования, минали курсове за бойни санитари, оказват помощ в петте военни лечебни заведения и тази активност ще продължи на смени, уточни още той.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов разяснява във Велико Търново и настоящата тематика с българо-македонските връзки.

В словото си пред курсантите от НВУ той съобщи: " През всички тези години българският боец, пълководец и офицер, в никакъв случай не са обръщали тил на съперника. Те проливаха кръвта си за Добруджа, Тракия, Поморавието, Македония за един общобългарски народен блян - това ги прави доста по-велики от всички тези, които по-късно си присвояваха техните заслуги ".

" Споменавайки Македония, слушам някои наши сътрудници и така наречен общественици да ни приканват " да създадем компромис ", да приемем, че въпреки всичко " нещата са се трансформирали ". С какво да създадем компромис? С тези 200 000 български воини, които загиваха по бойните полета през 1912 - 1913, 1915 - 1918, 1941 - 1944 година? Да забравим това, че техните деца, майки, съпруги караха един тежък живот, тъй като техните мъже и синове загиваха за един общобългарски народен блян - с това ли да създадем компромис? Или да създадем компромис с тези, които няколко десетилетия рушаха българските военни монументи и разпиляваха костите на нашите герои. С кого да разделим нашата история? Възпитаници на военното учебно заведение са Гоце Делчев, полковник Дрангов, полковник Дървингов, военачалник Протогеров, общо 11 генерали от Българската войска, десетки полковници, стотици офицери. Какъв компромис да създадем - да ги назовем някакви други, а не българи? След като те умираха в редовете на Българската войска за българския народен блян. Убеден съм, че няма българско сърце и няма българин в чиито вени тече българска кръв, който е подготвен да направи това ", сподели още министър Каракачанов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР