Към момента на територията на България не се извършва ремонт

...
Към момента на територията на България не се извършва ремонт
Коментари Харесай

Според военния министър у нас не се ремонтира украинска техника - Важно днес

Към момента на територията на България не се прави ремонт на украинска военна техника - това сподели служебният министър на защитата Димитър Стоянов по време на честванията на 145-годишната от Шипченската епопея. По думите му сред България и Украйна има подписано рамково съглашение за ремонт и когато стартират да се правят действия по него хората ще бъдат осведомени за това.

През май Народното събрание одобри предложение за разрешаване на военно-техническа помощ от България за Украйна след писмо с претенции от президента Володимир Зеленски. В него той не изиска от страната пряк експорт на оръжия или муниции, а помоли единствено за ремонт на военна техниа в български фабрики ( " Терем " и " Авионамс " ).

От изказването на военния министър стана ясно още, че Министерството търси разновидности за обезпечаване на летателната дарба на Военновъздушните сили поради забавената доставка на изтребители F-16 и изтичащия летателен потенциал на МиГ-29. Стоянов сподели, че има възможнсот за удължение на летателните способнсти на актуалните изтребители, само че първо следва среща с полския министър на защитата по отношение на ремонта на изтребителите.

" Влезли сме във връзка и с израелски компании, и с посолства на страни, който транспортират МиГ-29. Ще имам скоро среща с министъра на защитата на Полша, уповавам се да успеем ", сподели Димитър Стоянов.

Той уточни, че се разискват разновидности България краткотрайно да употребява друга платформа - на F-16, " Мираж 2000 " или " Грипен ". България продължава да употребява руските изтребители МиГ-20, само че поради неналичието на благоприятни условия за поддържката им може да се наложени те да бъдат приземени в средата на 2023 година

" Това е друга платформа, която да замести вероятно МиГ-29. Ограниченията, които бяха въведени, не разрешават ремонта на тази техника в Русия. Изпратил съм писма до четири страни. Получих отговор от две - от Франция, от Швеция. Очаквам отговор от Съединени американски щати и от Израел за платформа, която да замести МиГ-29 в този директен интервал, през който Военновъздушни сили няма да имат действителни благоприятни условия, в случай че не създадем нещо с МиГ-29, да носят бойното дежурство ", изясни военният министър.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР